„Не се размислува за воведување на кризна состојба во Скопје, по примерот на Дебар и Центар Жупа, сепак тоа е одлука на Владата“, изјави министерот за внатрешни работи Наќе Чулев, на денешната прес-конференција.

Тој не ја исклучува можноста за воведување построги мерки во однос на движењето на граѓаните, а воедно и потенцираше дека МВР го зголемил бројот на полициски службеници кои се на терен и вршат контрола на лицата кои се во изолација и самоизолација.

Во моментов, бројот на лица во самоизолација во Скопје изнесува 1.088, а на ниво на Македонија 3.787 лица. Министерот Чулев изјави дека е извршена контрола за самоизолација на 712 лица во Скопје, и на 3.252 во низ целата држава. Дваесет и седум лица не биле затекнати на местото каде што се вршела контролата.

Во Скопје заклучно денес, изречени се 215 решенија за изолација за здравствен надзор, а на територија на целата држава 349.

Како резултат на извршените контроли поднесени се 39 кривични пријави и едно известување до Основното јавно обвинителство. Овие кривични пријави се однесуваат за 47 сторители.