Насилното носење на неуставниот закон за двојазичност и евентуалното одземање на пратеничкото право на амандманска расправа е сериозен удар врз демократијата и преседан, кој во иднина може да има долгорочни последици, велат од ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение до медиумите.

„Насилното туркање на законот за двојазичност не е поврзано со никакви реформи, туку е поврзано со хипотеките што Зоран Заев ги влече од предизборието и непринципиелно обезбедената поддршка само за да се дограби и задржи на власт. СДСМ го креираше овој неуставен закон. Сега истиот им е поставен како уцена за да се одржат на власт и затоа бегаат како ѓавол од темјан од амандманска расправа. Повторно се подготвени да погазат и закони, Деловник и Устав само за да задржат власт и фотелја“, стои во партиското соопштение.

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека за овој закон немало никаква дебата и додаваат дека овој закон не само што е противуставен, туку не е ниту во согласност со Рамковниот договор и директно задира во унитарниот карактер на државата и на позицијата на македонскиот јазик.

„На крајот на краиштата, никакви реформи не се загрозени во Собранието, туку напротив Собранието може секој ден да става на седница вистински реформски закони за вистинските потреби на граѓаните и за тоа ја има поддршката од ВМРО-ДПМНЕ. Доколку СДСМ и Заев се уценети со носењето на овој закон, ВМРО-ДПМНЕ јасно им упатува порака уште еднаш дека ќе ги поддржуваме сите реформски закони и ќе дадеме поддршка владата на Заев да остане само овој неуставен закон да не биде изгласан“, додаваат од ВМРО-ДПМНЕ.