Глутница кучиња скитници во Североисточна Грција искасале пензионирана универзитетска професорка од Велика Британија додека се враќала пеш од посета на археолошки локалитет, јавија британските медиуми.

Силија Холингворт (62) се јавила по телефон на своето семејство во четвртокот, во миговите кога била нападната од глутницата кучиња близу археолошкиот локалитет Месимвриа, кај границата со Турција. Семејството ги алармирало властите во Грција, но нејзиното искасано тело било пронајдено дури во саботата.

Холингворт престојувала во местото Маронеја и била вклучена во собирање пари за грчките невладини организации кои им помагаат на мигрантите, а исто така била вклучена во поддршка на грчките синдикати.

Се претпоставува дека во Грција има околу милион бездомни кучиња, од кои голем број биле пуштени на улица од нивните претходни сопственици со образложение дека поради економската криза не можеле да се грижат за нив.