Мексикански новинар е убиен за време на божикна приредба во основно училиште во градот Халапа, во сојузната мексиканска држава Веракруз.

Како што соопштија безбедносните сили, неидентификувани напаѓачи го убиле 34-годишниот новинар Гумаро Перез Агиландо, додека ја следел приредбата на своето дете и тоа пред очите на десетици родители и деца.

Гувернерот на Веракруз, Мигел Анхел Јунес, го осуди нападот и рече и нареди на државната полиција да обезбеди заштита на семејството на новинарот.

Перез Агиландо известувал за криминал за повеќе локални медиуми, а работел и за локалната влада. Најмалку 10 новинари годинава се убиени во Мексико.