fbpx
Таг: Верица Мукоска

таг: Верица Мукоска

Објавена студија за романите „Папокот на светот“ и „Еретички писма“

Верица Мукоска насловна од дело _се користи со дозвола
Македонскиот книжевник Верица Мукоска ја објави книгата „Психофилозофемите во повеќеслојните структури на романите Папокот на светот од Венко Андоновски и Еретички писма од Стефан Марковски (компаративна анализа)“. Таа деновиве излезе од печат и наскоро ќе може да се купи во книжарниците и ќе биде достапна во библиотеките низ земјава. Мета.мк неодамна со Верица Мукоска неодамна објави интервју. Таа е македонски...

Верица Мукоска: Уметноста е начин за разоткривање и повторно заблескување во внатрешното равенство

Верица Мукоска
Младата писателка Верица Мукоска во обемното интервју за Мета.мк зборува за нејзиниот роман „Равенка на стравот“, за поврзаноста на физичкото и менталното здравје, за користењето на уметноста за надминување на самотијата на немирот и стравот, за креативниот процес при пишување проза и поезија, како и за научните истражувања во книжевноста. Во вашиот роман „Равенка на стравот” протагонистот е млада сликарка...

Последици од невремето: поплавени куќи и подруми, паднати дрва, уништени автомобили

По вчерашното невреме што ги зафати Скопје, Гостивар и Тетово околу 16.30 часот, од Центарот за управување со кризи (ЦУК), информираа дека на Единствениот повикувачки број за итни случаи...