fbpx
Таг: Радика

таг: Радика

Непостоењето прифатилиште за жените-жртви на насилство во Полог го третираме во новата епизода на „Шорткат“

Полошкиот плански регион е единствениот во земјава каде што жените-жртви на насилство немаат прифатилиште за нивно засолнување. Акутниот проблем со којшто се соочуваат жртвите од Полог е главната тема која што ја обработуваме во најновата епизода на емисијата „Шорткат“. Во емисијата за млади информираме и за еколошката иницијатива на „Еко-свест“ за правна заштита на реката Радика, како и за дебатата...

„Еко свест“ бара реките да се заштитат со закон, првата иницијатива е за Радика

Радика ќе биде првата река во земјава за која ќе биде побарана правна заштита. Иако многу водотеци во земјава течат низ национални паркови или заштитени подрачја, ниту еден нема вистиска заштита, што резултира со злоупотреби од најразличен вид. Центарот за истражување и информирање во животната средина „Еко свест“ поведува иницијатива за почнување постапки за формално-правна заштита со закон на...

Прирачник за борба против малите ХЕЦ и за спас на македонските реки од „Фронт 21/42“ и „Еко-свест“

„Инспирирајте се од приказната за Националниот Парк Маврово и зачувајте ги последните диви и слободни реки во Европа!“ Ова е пораката која екологистите собрани околу иницијативата за спас на најстариот национален парк во Македонија – НП Маврово од изградба на хидроцентрали во заштитените подрачја со ретка природна убавина, „Фронт 21/42“, „Еко-свест“, како и германските фондации „Еко-воч“ и „Еуронатур“ им...

УХМР предупредува на можно излевање на Радика, Црн Дрим, Сатеска и на Вардар

Врнежите во последните 24 часа ги зголемија нивото на сите водотеци во Македонија, а особено на реките во западниот дел на земјата, велат од УХМР. Според податоците на Управата, најголеми промени на водостојот има на реките Радика кај Бошков мост, Сатеска кај Ботун и на Вардар кај Јегуновце, а продолжувањето на врнежите може да доведе до излевање на Радика, Црн...

Невладините од Дебар бараат Маврово да се прогласи за зона под заштита на УНЕСКО

Здружението Центар за оддржлив развој на заедницата – Дебар заедно со граѓанскиот сектор на Дебар и Реканскиот крај, преставници од здруженијата од дијаспората, преставници од еколошките здруженија „Еко-свест“, „Фронт 21/42“ и „МЕД“ од Скопје се целосно против спроведувањето на било каков проект во атарот на Националниот парк „Маврово“. Тие решително се спротивставуваат на идејата за изградба на хидроцентралите „Луково поле“,...

Риболов на пастрмка во ВИП-зони по долината на Радика

Таканаречени ВИП-зони за риболов на поточна пастрмка по долината на реката Радика, ќе воведува Националниот парк „Маврово“. Целта е да се привлечат туристи и љубители на спортскиот риболов. По долината на Радика се планира да се воведе посебна зона со капитални примероци на поточна пастрмка. Рибата ќе се лови исклучиво со техниката мушичарење. - ВИП-зоната се прави по моделот на...

Забрана за вршење на лекарска дејност за гинекологот Асани, бара Платформата за родова еднаквост

Платформата за родова еднаквост реагираше на пресудата на струшкиот Основен суд со која му се изрекува условна казна на гинекологот Мухамед Асани кој во периодот меѓу 2015 и 2020...