fbpx
Таг: просечна плата

таг: просечна плата

Просечната нето-плата во ноември 2023 со пораст од над 16 отсто на годишно ниво

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2023 година, изнесувала 38.359 денари, соопшти Државниот завод за статистика. Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во ноември 2023 година, во однос на ноември 2022 година, изнесува 116.2, се појаснува во соопштението, односно порастот надминува 16 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата...

Програмерите најплатени, платите во снабдување со струја и гас и фармацевтската индустрија многу над просекот

Највисока просечна нетo плата исплатена во септември годинава била во одделот „Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности и изнесувала 92.568 денари, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Тоа ја прави и целата просечна нето плата во Секторот „Информации и комуникации“, каде се наоѓаат програмерите, највисоката нето плата од сите сектори. Во секторот Преработувачка индустрија најдобро котира одделот Производство на...

Просечната нето-плата во јуни во земјава достигнала 36.527 денари

Просечната нето-плата по вработен во земјава во јуни 2023 година изнесувала 36.527 денари и истата е за 14,6 отсто зголемена во споредба со идентичниот месец лани, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Градежништво (19,6 отсто), Информации и комуникации (17,9 отсто) и Образование (17,5...

Просечната нето-плата во февруари изнесувала 33.720 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2023 година, изнесувала 33.720 денари, соопшти Државниот завод за статистика. Во споредба со февруари минатата година, има зголемување на нето-платата по вработен за 13 отсто. „Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: градежништво (21,3 %), информации и комуникации (18,5 %) и објекти за...

Просечната нето-плата во декември лани пораснала за 14,8 отсто

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во декември 2022 година изнесувала 34.364 денари, односно истата е зголемена за 14,8 отсто во споредба со истиот месец од 2021 година. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), убедливо најголема просечна нето-плата има во секторот Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејсности, која што во декември лани изнесувала 88.192 денари. Наспроти...

Порталб анализа: Kолкави плати ќе има во министерствата и во судството во 2023 година?

Просечната бруто плата во Владата ќе се зголеми за 5.350 денари и в година ќе изнесува 64.200 денари, а за 6.600 денари, пак, се намалува просекот во Собранието и во 2023 година ќе изнесува 66.900 денари. Порталб.мк ги рангира платите во министерствата, судството и во агенциите. Поголема бруто плата во министерствата  Во Министерството за образование и наука, каде што просечните бруто...

Македонските плати во август скокнале за 11,3 отсто, информатичарите со највисоки приходи

Програмерите со просечна нето-плата од 83.556 денари во август 2022 година остануваат со највисоки приходи од личен доход во земјава. Државниот завод за статистика денеска ги објави податоците за просечната исплатена нето-плата во земјава, која е зголемена за 11,3 отсто во август годинава споредено со идентичниот месец лани. Просечната нето-плата по вработен во земјава изнесувала 31.871 денар. Изразено во проценти,...

ДЗС: Просечната нето-плата во јуни се зголеми за 10,9 отсто

Според последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС), во јуни годинава просечната нето-плата по вработен достигна 31.869 денари, што е за 3.125 денари повеќе од лани истиот месец, информираат од ДЗС. Податоците од Државниот завод за статистика покажуваат дека зголемувањето на просечната месечна нето-плата за 10,9 отсто во јуни годинава, се должи првенствено на растот на платите во секторите:...

Просечната нето-плата се искачи на 31.525 денари, во април е зголемена за 10,9 отсто

Во април годинава просечната нето-плата во земјава изнесувала 31.525 денари и истата е зголемена за 10,9 отсто во споредба со идентичниот месец минатата година, објави Државниот завод за статистика. Според податоците на Државниот завод за статистика, ваквото зголемување на платите во земјава се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Објекти за сместување...

Просечната плата во јули достигна 28.540 денари и е за 4,8 отсто поголема од лани

Просечната нето-исплатена плата по вработен во земјава во текот на јули 2021 година изнесувала 28.540 денари и истата е за 4,8 отсто поголема во однос на истиот месец од минатата година, информира Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи првенствено на растот на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (15,1 отсто),...

МОН: Опозицијата го блокира Законот со кој на наставниците континуирано ќе им растат платите

Пратениците повеќе од три месеци не ги гласаат законските измени со кои на наставниците и стручните соработници им се обезбедува континуиран раст на платите и подобар статус. Во законот кој го блокираат пратениците од опозицијата стои клаузула со која правно се заштитува понатамошно девалвирање на платата на наставникот, односно за првпат платата на наставниот кадар се усогласува со минимална...

Порталб: Платата наспроти трошоците – за основна живеачка потребни се 554,5 евра месечно!

Расте просечната плата во државата, но растат и трошоците на живот. Според статистиката во мај годинава во споредба со истиот месец лани просечната нето плата се зголемила за 8,8%, пишува „Порталб“. Според податоците, пак, од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ), вредноста на „минималната синдикална кошничка“ се зголемила за скоро 12 евра во јуни годинава во споредба со истиот месец...

ДЗС: Просечната нето плата во април е 28.438 денари, поголема за 10,1 отсто од лани

Во април годинава, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесува  28.438 денари (462 евра), објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Според податоците на ДЗС, во тој месец, индексот на просечната исплатена нето-плата, во однос на истиот месец од 2020 година, изнесува 110.1, или платата е зголемена за 10,1 отсто. Додека во првите четири месеци од годинава, во споредба со истиот...

Просечната плата во февруари изнесува 27.948 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари година изнесува 27.948 денари, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Според податоците на ДЗС, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во февруари 2021 година, во однос на истиот месец лани, изнесува 102,7, односно просечната плата е зголемена за 2,7 отсто, во однос на онаа од февруари минатата година. Ваквото зголемување е...

Просечната нето-плата во јануари изнесувала 28.272 денари

Државниот завод за статистика (ДЗС) објави дека просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јануари 2021 година, изнесува 28.272 денари и е за 2,7 отсто повисока во однос на истиот месец лани. Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен пак, во јануари 2021 година изнесува 42.204 денари и е за 2,7 проценти повисока во однос на истиот месец лани. „Ваквото зголемување...

Просечната нето-плата во декември 2020 се зголемила на 28.294 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2020 година, изнесува 28.294 денари, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Според нивните податоци, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, изнесува 105.4. Ваквото зголемување на нето-платата за 5,4 отсто во однос на декември 2019 се должи, пред сѐ, на зголемувањето...

Просечната нето-плата во ноември 2020 изнесувала 27.588 денари

Просечната месечна нето-плата по вработен во ноември 2020 година, изнесувала 27.588 денари и е за седум отсто повисока во споредба со истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Просечната бруто-плата, пак, изнесувала 41.141 денар и е за 7,4 отсто повисока во однос на ноември 2019 година. „Зголемувањето на просечната плата се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна...

ДЗС: Просечната нето плата во октомври била 453 евра, за 8,4 отсто повеќе од истиот месец лани

Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври 2020 година, во однос на октомври 2019 година, изнесува 108,4, што значи дека таа е повисока за 8,4 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика, ДЗС, според кој, просечната нето плата по вработен, во октомври 2020 година, изнесува 27.899 денари или 453 евра. Додека во периодот од јануари до...

ДЗС: Просечната нето плата во септември изнесувала 27.405 денари

Просечната нето плата во септември 2020 година во земјава изнесувала 27.405 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Индексот на просечната нето исплатена месечна плата во септември годинава, во однос на септември 2019 година, изнесува 107.7, односно просечната нето плата е повисока за 7,7 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по...

ДЗС: Просечната плата продолжува да расте, во јули достигна 27.231 денар

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јули година изнесува 27.231 денар, објави Државниот завод за статистика (ДЗС), и таа е за 8,5 отсто поголема од нето просечната плата во истиот месец минатата година. Или, индексот на просечната плата јули 2020 година, во однос на јули 2019 година, изнесува 108,5. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на растот на платите...

НСЗР најавува штрајк доколку нема линеарно зголемување на платите

Правилно и законски да се исплати платата, согласно Законот за минимална плата, побара Независниот синдикат на здравствени работници на денешната прес-конференција. Независниот синдикат при КСОМ најави протести за време на...