fbpx
Таг: онлајн плаќање

таг: онлајн плаќање

Наместо со уплатници во банка, услугите на УКИМ студентите ќе ги плаќаат онлајн

Екипа од професори и асистенти на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ направија систем со кој се овозможува студентите да ги плаќаат услугите на факултетите онлајн, наместо со уплaтници во банка, како што беше досега. Ова функционира засега на само пет факултети при УКИМ, но допрвo ќе следуваат обуки за вработените во студентски прашања, кои ќе учат како треба да работат...

Со апликацијата „Parking.MK“ ќе може да се плаќа паркинг во Скопје од мобилен

Скопското јавно претпријатие „Градски паркинг“ денеска ја пушти во употреба апликацијата „Parking.MK“ за зонско паркирање, која ќе биде достапна за користење на IOS и ANDROID уредите, информираа од ЈП „Градски паркинг“. „Апликацијата е бесплатна за симнување, едноставна за примена и нуди низа поволности, меѓу кои, можност преку ГПС прецизно и точно да се утврди локацијата на возилото на корисникот, а...

Наскоро електронски пари и нови услуги за плаќања – Народна банка ги донесе подзаконските акти

Советот на Народна банка на Република Северна Македонија донел 12 подзаконски акти, во рамки на новиот Закон за платежни услуги и платни системи, чија примена ќе започне од 1 јануари 2023 година, и што ќе овозможат трансфери на пари на повеќе начини отколку сега, како и користење на електронски пари. „Примената на новата правна рамка се очекува да ја засили...

Американскиот новинар Еван Гершковиќ осуден на 16 години затвор во Русија

Новинарот на американскиот „Волстрит журнал“ Еван Гершковиќ денеска во Русија беше осуден на 16 години затвор за шпионажа кое се верува дека е политички мотивирано. Руското обвинителство побара тој...