fbpx
Таг: одобренија за градба

таг: одобренија за градба

Уставниот суд ја укина одлуката со која Општина Центар донесе ДУП во 2014 година

Уставните судии на денешната седница ја укинаа одлуката со која на 18 јули 2014 година, Советот на Општина Центар го донесе Деталниот урбанистички план Градска четврт Ј07, со локалитети Капиштец, Завод за медицинска рехабилитација, Старо Водно, Долно Водно, Мало Курило, Цвеќара. Судиите оцениле дека одлуката за ДУП е спротивна на Законот за локална самоуправа, поточно, спротивна на членот 62...

ДЗС: Во јануари издадени за 24,6 отсто помалку одобренија за градење во однос на лани

Почетокот на 2021 година донесе негативни резултати за градежниот сектор. Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2021 година се издадени 199 одобренија за градење, што е за 24,6 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесувала 2.016.567.000 денари, што е за 40,9 отсто помалку во...

Порталб анализа: Цените на становите во пораст – што ги поскапе недвижностите? [инфографик]

Цените на становите во пораст – се намалува бројот на издадени одбренија за градба. На пазарот со недвижности, конкретно со продажба на станови изминатиот период е регистриран тренд на поскапување на метар квадратен станбен простор, пишува „Порталб“. Позади ова стојат повеќе причини, а една од нив и мориториумите за градба кои се на сила во дел од општините. На истекот...

Се одржа тридневна обука за „Борба против дезинформации и проверка на факти“

Десетина млади лица од Југозападниот и Пелагонискиот регион учествуваа на тридневна обука за борба против дезинформации и проверка на факти која се одржа во Струга од 22 до 24...