fbpx
Таг: Европска мрежа за стандарди при проверката на факти

таг: Европска мрежа за стандарди при проверката на факти

Метаморфозис и Вистиномер учествуваат во креирање на најголемата база на податоци за проверка на факти за европските избори

Фондацијата Метаморфозис и веб-порталот Вистиномер соработуваат во проект со Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN) и коалиција од над 40 организации за проверка на факти низ Европа за да создадат сеопфатна база на проверки на факти фокусирана на Европските парламентарни избори во 2024 година, поддржанa од Google. Оваа, прва од ваков вид, отворена база на податоци собира...

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства заедно

Податочните центри во Ирска потрошиле повеќе струја од сите домаќинства во државата заедно, пренесува Гардијан. Според Државниот завод за статистика на Ирска, податочните центри искористиле 21 отсто од електричната енергија...