fbpx
Таг: Europe House

таг: Europe House

ЕУ со мисија за унапредување на здравјето на почвите и финансирање на проекти од оваа област

Деградацијата на почвата, поради прекумерните и несоодветни човекови активности и индустриските процеси, влијаат на нејзиното здравје и квалитет преку физичко оштетување и внесувањето на загадувачи. Истражувањата предводени од Европската Унија покажале дека две третини од почвите во Европа се „нездрави“, што значи дека нивниот капацитет да обезбедат низа екосистемски услуги (храна, чиста вода, живеалиште за организмите кои живеат во...

Меѓународниот ден на младите со низа активности на Europe House во повеќе градови

Мрежата на Europe House беше иницијатор на серија активности низ различни градови по повод Меѓународниот ден на младите, при што беше истакната енергијата и креативноста на помладата генерација, соопштија од Europe House. Активностите започнале на 11 август со онлајн квиз организиран од Europe House Скопје, преку кој на младите им била понудена забава, но и можност за добитниците да бидат...

Во Велес се отвори петтиот EUROPE HOUSE во земјава

Во Велес вчера беше отворен петтиот EUROPE HOUSE во нашата земја, со што се зајакнува мисијата на Делегацијата на Европската унија за поврзување на младите со Европската унија и вредностите што ги носи Унијата, информираат од Делегацијата на ЕУ. „Надоврзувајќи се на инспиративните примери на EUROPE HOUSE Скопје, Струмица, Крива Паланка и Битола, отворањето на EUROPE HOUSE Велес означува ново...

Локалните младински совети да се опремат со најдобрите европски практики и да се вклучат во донесувањето одлуки

Во просториите на Europe House Битола започна серија дискусии со локалните младински совети (ЛМС) за ппремување со најдобрите европски практики и нивно вклучување во процесот на донесување одлуки. Слични иницијативи во иднина ќе се одржат и во други општини, како Шуто Оризари, Градско, Валандово, Охрид, Куманово итн., сè со цел да се подобри поддршката на ЕУ за локалните младински...

Европска куќа отворена во Офицерскиот дом во Битола

И Битола доби Европска куќа, која е лоцирана во Офицерскиот дом кој беше реставриран преку проектот за локална и регионална конкурентност. Во рамките на одбележувањето на Денот на Европа од страна на Делегацијата на ЕУ во земјава, денеска беше отворен овој европски дом, во кој младите битолчани во наредните години ќе создаваат важни мрежи за создавање партнерства на младите...

Дебата: Какви вештини им се неопходни на младите за да бидат конкурентни на пазарот на труд?

Што им е неопходно на младите за да бидат конкурентни на пазарот, што прави државата на ова поле и какви податоци од терен носат невладините организации и граѓанскиот сектор, беа дел од прашањата што се најдоа во фокус на дебатата „Способностите на младите луѓе и потребите на пазарот: Какви вештини се неопходни?“ што се одржа во Europe House Скопје,...

„Заедно за заштита на личните податоци“ утре во Europe House

Настанот „Заедно за заштита на личните податоци“ ќе се одржи утре со почеток во 10 часот во Europe House, а е во организација на Делегацијата на Европската Унија заедно со Фондација Метаморфозис, Агенцијата за заштита на лични податоци и Центарот за правни истражувања и анализи. Настанот се организира по повод 28 јануари, Европскиот ден на заштита на личните податоци, кога...

„Гринфилм“: Можност за младите филмаџии да ја пренесат нивната порака за заштитата на животната средина

Младите заљубеници во природата кои имаат желба преку филм да ја пренесат својата порака за заштитата на животната средина имаат можност тоа да го сторат до 1 декември преку конкурс за кратки филмови. Europe House ги повика младите луѓе на возраст од 15-25 години да учествуваат на конкурсот #GREENFILM за кој нивна задача ќе биде да продуцираат кратки филмови од...

Мицкоски на средба со амбасадорите на државите членки на ЕУ

Премиерот Христијан Мицкоски денеска се сретнал со амбасадорите на државите-членки на Европската унија. Тие разговарале за актуелната политичка и економска состојба во земјата, како и за напредокот на државата...