Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека жолтата треска што се појави во декември минатата година, однесе 178 животи во Ангола, а 450 лица се погодени од таа болест.

Организацијата оценува дека станува збор за појава на најлош облик на таа болест во последните 30 години.

Во соопштението на СЗО се наведува дека 5,7 милиони луѓе се вакцинирани против вирусот на жолта треска, но и дека постои недостиг од вакцини за оваа болест.

Овој вирус го пренесуваат комарци.