Шпанскиот конзервативен лидер Маријано Рахој положи заклетва за местото премиер на Шпанија.

Рахој ја положи заклетвата пред кралот Фелипе, со што се стави крај на десетмесечната политичка криза во земјата.

Маријано Рахој вчера во шпанскиот парламент доби поддршка за состав на новата влада. Се очекува новиот премиер в четврток да го соопшти составот на владата.

Народната партија, на чие чело е Рахој, од 2011 до 2015 година имаше апсолутно мнозинство во парламентот.