„Ќе бидат преиспитани сите милионски долгови што државните и јавните претпријатија ги направиле врз основа на неплатени даноци“, се вели во соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека и според последната должничка листа на УЈП, меѓу најголемите должници се државните и јавните претпријатија, кои должат и по неколку милиони евра за неплатен данок.

„Институциите го толерираат ваквото расипничко работење на државните и на јавните претпријатија, меѓу кои е „Македонската радио-телевизија“, без никој да поднесе одговорност за тоа, а илјадници граѓани заради сметки за радиодифузна такса секојдневно се мачат со блокирани сметки и со извршители на врата“, се додава во соопштението.