„Насилството врз легитимно избрани претставници од граѓаните е израз на немоќ на засегнатите од демократските промени што носат правда за сите во Македонија. Најостро го осудуваме физичкиот напад врз пратеникот Максим Димитриевски од, како што се информира, неколкумина полициски службеници, облечени во цивилна облека“, се вели во соопштението на СДСМ.

Од партијата бараат од институциите веднаш да постапат и да има одговорност за нарачателите и за извршителите на инцидентот.

„Говорот на омраза и запаливата реторика на Никола Груевски за непостоечки теми поттикнува и разгорува нетрпение заради нарушување на спокојот на граѓаните, а за заштита на лични криминални интереси. Ги повикуваме граѓаните, како и досега, да не подлегнуваат на провокациите на режимот во заминување“, велат од СДСМ.