Ако месечните хонорари како вработен не ви ја надминуваат просечната плата од 9.590 денари, нема да морате да плаќате за дополнително социјално осигурување, појасни денеска министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов. Тој, одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференција, кажа дека Министерството не се премислило и уште од самиот почеток кога биле најавени измените во законот, било предвидено само пензионерите да бидат изземени од плаќањето дополнително социјално осигурување, а тоа што во јавноста се ширеле информации дека и функционерите ќе бидат ослободени од плаќање, биле само шпекулации.

– Во сите изјави што ги дававме, уште од самиот почеток велевме дека само пензионерите ќе бидат изземени од законот – рече Спасов.

На прашањето дали документот бил објавен по грешка, министерот рече дека тоа бил „работен документ на службите“.

– Вие сте гледале некаков работен документ што го правеле службите, во кој имало одговори на некои прашања, но тоа никогаш не бил официјален документ. Законот е јасен – рече Спасов.

На заедничката прес-конференцијата, министерот Спасов, заедно со директорот на Фондот за ПИОМ, Амет Даути, и со претседателот на Сојузот на здруженијата на пензионерите, Драги Аргировски, информираше за проектот за бањско-климатска рекреација на корисници на пензија.