Во пристаништето Хамбург службеници на германската царина фатиле пратка од 717 килограми кокаин, која доколку била продадена на улица, според проценките, би донела 145 милиони евра за шверцерите. Шефот на истражната канцеларија во царината во Хамбург, Рене Мачке, за германските медиуми изјавил дека тоа е најголемата поединечна заплена на дрога во историјата на Германија и дека кокаинот бил со многу висок квалитет.

Дрогата била запленета на 18 јануари, а била пронајдена во бродски контејнер пристигнат од карипскоиот остров Курасао, кој ѝ припаѓа на Холандија. Мачке наведува дека дрогата е  на меѓународна мрежа трговци со дрога и дека е поврзана со случај на киднапирање во Холандија во понеделникот.