Дефект на железничката инфраструктура во Словенија е причината за затворењето на неутралната зона за премин на мигранти, меѓу Грција и Макединија, во реонот на граничниот премин Идомени, велат за „Мета“ од Министерството за внатрешни работи.

– Бевме известени од другите земји од т.н. западно-балканска рута да го редуцираме бројот на мигранти поради дефект на железничката пруга во Словенија. Ние добивме известување од Србија и го проследивме до Грција – ни изјави Дејана Недељковиќ од секторот за односи со јавноста на МВР.

Преку оваа неутрална зона кај Идомени преминуваат бегалци од Ирак, Авганистан и од Сирија кон Македонија и понатаму кон Западна Европа.

Како што пренесе грчкиот весник „Катимерини“, повикувајќи се на информации од тамошната полиција, на бензинската станица во областа каде што се собираат автобусите со бегалци, утрово имало седум автобуси со 350 луѓе.