Потпретседателката на Панама, Изабел де Сент Мало, соопшти дека Панама ќе ги интензивираат разговорите со Организацијата за економска соработка и развој, за да разменат податоци за даноците по скандалот наречен „Панама пејперс“.

Изабел де Сент Мало вели дека ќе се воспостави дијалог на техничко ниво меѓу Панама и Организацијата за економска соработка и развој (ОЕСР) во врска со размената на информации.

Во понеделникот почна истрага по повод протекувањето милиони документи кои разоткриваат дека светските богаташи, државници, како и 140 истакнати политичари криеле пари во даночните оази преку панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека“.

„Панама пејперс“, кои ги разоткри Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари, покажуваат дека повеќе од 500 банки, нивни подружници и разграноци регистрирале речиси 15.600 офшор-компании преку фирмата „Мосак Фонсека“, а повеќето се основани во деведесеттите години на минатиот век.

Истрагата се однесува на период од речиси 40 години, од 1977 па сè до декември 2015 година, и покажува дека некои фирми регистрирани во даночните оази се користени за перење сомнителни пари, трговија со оружје и со дрога, како и за затајување данок.