Државната изборна комисија (ДИК) на вечерашната седница ги прогласи за конечни резултатите од првиот круг од локалните избори, откако од Управниот суд ги доби одлуките за тужбите поднесени од ВМРО-ДПМНЕ, ТМРО, Левица и од Алијанса за Албанците.

На седницата на ДИК било заклучено дека нема да има прегласување на првиот круг во ниту една од општините во Македонија, додека вториот круг од локалните избори ќе се одржи во 35 општини, каде на 1.517 избирачки места ќе се гласа за градоначалник.

Втор круг за избор на градоначалник ќе има во скопските општини Гази Баба, Кисела Вода, Бутел, Шуто Оризари, Чаир и Сарај.

Управниот суд прифати само една од 24 тужби поднесени од ВМРО-ДПМНЕ, односно таа што се однесува на гласачкото место 2461 во Општина Сарај. Сепак, Судечкиот совет го одби приговорот на ВМРО-ДПМНЕ, а во одлуката објавена на веб-страницата на судот се наведува дека ДИК погрешно утврдила дека приговорот на ВМРО-ДПМНЕ се однесува на гласањето за градоначалник на Скопје, а станувало збор за Совет на Град Скопје. По разгледувањето на оригиналните записници, Управниот суд утврдил дека ДИК правилно одлучила да го одбие приговорот бидејќи доказите укажуваат дека не е прекршен Изборниот законик.