Фото: Архива на Мета.мк

Сѐ додека Собранието не ги донесе законските измени за намалување на ДДВ-то за електричната енергија, од 18 на 5 отсто, домаќинствата ќе ги плаќаат сметките со постојната ставка на ДДВ од 18 отсто, која е сега на сила, потврди денеска на прес конференција во Владата, министерот за финансии Фатмир Бесими, како одговор на новинарско прашање.

Тој рече дека се надева дека до крајот на месецов пратениците ќе ги изгласаат законските измени, но и во тоа сценарио, сигурно е дека јулските сметки ќе бидат повисоки за дел од граѓаните, зависно од тоа во кој период ЕВН ги чита броилата.

Регулаторната комисија за енергетика на крајот на јуни пресмета дека зголемувањето на цената на струјата треба да изнесува 12,3 проценти, според барањата на енергетските компании. Но, Владата веднаш ги предложи измените во Законот за ДДВ, според кои, со намалувањето на ДДВ од 18 на 5 отсто, нема да има измени во висината на сметките за струја.

Но, овие законски измени сѐ уште во Собранието и не се ставени на дневен ред на седниците закажани за 15 и за 22 јули.

„Ова е едно од прашањата кое има директно влијание кај граѓаните и сметаме дека процедурата треба да се заокружи колку што е можно побрзо за сметките да доаѓаат со намалено ДДВ на 5 проценти“, порача Бесими и ги повика пратениците што е можно побрзо да го донесат законското решение, затоа што е тоа во директен интерес на граѓаните.