fbpx
Таг: сметки за струја

таг: сметки за струја

Бесими најави дека ДДВ-то на струјата од утре ќе се зголеми од 10 на 18 отсто

Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска потврди оти владата нема намера да ја задржи постојната даночна стапка на ДДВ од 10 отсто на сметките за потрошена струја за домаќинствата и малите потрошувачи. Ова значи дека од утре ДДВ-то ќе порасне од 10 на 18 отсто. Бесими вели дека порастот на стапката на ДДВ нема да влијае кај најголемиот дел од...

Пречистителните станици чистат фекалии, ама лани ги „набилдаа“ и сметките за струја на општините

Помалку од половина македонските општини имаат изградено пречистителни станици за отпадни води (ПСОВ), а постоечките минатата година се соочија со огромни тешкотии во работењето поради набавката на електрична енергија на слободниот пазар. Јавните комунални претпријатија едвај успеаја да се справат со месечните сметки за струја, а владата дури кон крајот на годината одлучи нив да ги врати на регулираниот...

Институциите штеделе струја во септември, но не сите потрошиле 15 отсто помалку

Државните институции заштедиле вкупно 20 отсто електрична енергија во текот на септември годинава во однос на лани. Сепак, не секаде кај државните институции, јавните претпријатија и општините е разбрана сериозно потребата да се штеди струја и планот „Заштеда на струја за безбедна зима“, за која Владата уште во август вети дека ќе има санкции за органот кој ја раководи...

Не е вистина дека за струја се плаќа двапати за ,,преклопени датуми” на сметките

Од ЕВН објаснуваат дека датумите на предната страна на фактурата се датуми на отчитувачката недела на корисникот, односно покажуваат во која група на отчитувачки период припаѓа корисникот. Датумите за реалното фактурирање на потрошувачката се наоѓаат на задната страница на фактурата. Оттаму велат дека  реално отчитаните датуми никогаш не се поклопуваат со отчитаните во претходниот месец и нема двојна наплата...

Во Карпош се гаси струја по 1 часот на полноќ, општината штеди поради високите сметки

Граѓаните на скопската општина Карпош веќе десетина дена се жалат на темните улици и јавни површини во населбите поради исклучувањето на јавното осветлување. Градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски денеска потврди дека спроведува мерки за штедење, поради високите сметки за електрична енергија. И покрај тоа што веќе улиците низ Карпош се во темница, Јакимовски вели дека како општина имаат на...

Изгласани законските измени за намалување на ДДВ за струја, од 18 на 5 отсто

По речиси две неделна неизвесност, парламентарното мозинство вчера попладне ги усвои измените во Законот за додадена вредност. Со нив, ДДВ за струјата, од 18, се намалува на 5 отсто, со што сметките на граѓаните нема да бидат зголемени, и покрај покачувањето на цената на струјата од 1 јули, за 12,3 отсто. Намалената стапка ќе важи од денот на влегување...

Намалувањето на данокот за струја на 5 отсто заглави во Собранието, сметките за јули ќе се плаќаат по старо

Сѐ додека Собранието не ги донесе законските измени за намалување на ДДВ-то за електричната енергија, од 18 на 5 отсто, домаќинствата ќе ги плаќаат сметките со постојната ставка на ДДВ од 18 отсто, која е сега на сила, потврди денеска на прес конференција во Владата, министерот за финансии Фатмир Бесими, како одговор на новинарско прашање. Тој рече дека се надева...

Струјата не поскапува, Регулаторна им одобри на компаниите зголемување од само шест денари

Досегашните износи на сметките за струја на домаќинствата ќе останат речиси исти. Од побараното зголемување за 50 денари на сметка од 1.000 денари, од страна на сите енергетски компании што ги регулира Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги, РКЕ, регулаторите одобриле само 6 денари покачување. Врз непроменетата цена на струјата најмногу има влијание одлуката на Владата за намалување...

Од РКЕ смируваат дека евентуалното поскапување на струјата ќе биде минимално

Идните сметки за струја што ќе ги плаќаат граѓаните можно е да бидат поголеми за околу 50 денари, на износ од 1.000 денари, ако Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) ги прифати барањата на МЕПСО, НЕМО и Електродистрибуција за нагорна корекција на цените за пренос, организирање и управување на пазарот и за дистрибуција на струја. А, колку...

Регулаторна комисија предлага проширување на категоријата ранливи потрошувачи што ќе добиваат енергетски субвенции

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги достави до Министерството за економија предлог за проширување на категориите на ранливи потрошувачи. Станува збор за иницијатива на Регулаторна, која предлогот го подготвила во соработка со Електродистрибуција, по препорака на Енергетската заедница со цел да се намали енергетската сиромаштија кај домаќинствата кои не се во целосна финансиска кондиција да ги подмират сметките...

Д-р Жан Митрев не измислил лек за подобрување на видот

Не е вистина дека посочениот „лек“ О капс го измислил д-р Жан Митрев, ниту го препорачува, ниту има докази дека го подобрува видот, како што се тврди во објавата....