Претседателот на Албанија, Илир Мета во интервју за „Албаниaн Дејли Њуз“, зборувајќи за Македонија истакна дека постигнатиот договор помеѓу Скопје и Атина за името, отвора нова перспектива кон членството на Македонија во НАТО и интеграцијата во ЕУ, како и директно придонесува за мирот, безбедноста и стабилноста во регионот.

– Верувам и истовремено ги повикувам сите Албанци од Македонија да учествуваат на референдумот на 30 септември и да гласат „за“ договорот, за отворање на ново поглавје, не само во интерес на интеграцијата на Македонија, туку и во корист на иднината на земјата – порача албанскиот претседател.