Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска ќе одржи координација со потпретседателите на Собранието, координаторите на пратеничките групи и претставниците на политичките партии што не се организирани во пратенички групи. Тема на координацијата е формирањето интерпартиско парламентарно тело за помирување и интеграција, на барање на независната пратеничка група од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата.

Координацијата требаше да се одржи вчера, но на состанокот кај Џафери не присуствуваа подносителите на иницијативата, поради обврски поврзани со посетата на претседателот на австрискиот Национален совет на Австрија, Волфганг Соботка, кој вчера се обрати пред пратениците во Собранието.

Новиот кординатор на ВМРПО ДПМНЕ Никола Мицевски пак рече оти нема да учествуваат во работата на ова тело бидејќи тоа само по себе ќе значи селективна правда, а најголемата опозициска партија тоа нема да го поддржи.

„Во координативното тело, ВМРО-ДПМНЕ нема да учествува, од причина што со истото ќе претседава човекот кој на срамен начин беше избран на местото во Собранието со кршење на деловникот и процедурите. Тоа координативно тело кое ќе работи на помирување доколку донесе одлуки и ставови, а тоа значи неселективна правда и можност за учество и праведност кон сите учесници и кои ќе бидат прифатливи за партијата, ќе ги подржи одлуките од истотот тело.“ – изјави Никола Мицески.

Формирањето на телото за помирување беше еден од условите на осумте опозициски пратеници да гласаат за отворање на Уставот. Нивните очекувања се дека сите пратенички групи ќе се вклучат во работата на интерпартиската комисија, која првенствено ќе се фокусира на настаните од 27 април, а не ја исклучуваат можноста да се продолжи мандатот и истото работно тело да функционира и во иднина за други политички прашања.