Фото: Мета.мк

Ставот на Државната изборна комисија дека не е надлежна за прашањето околу несогласувањето кој да биде началник на СВР Скопје, бидејќи тоа прашање не било поврзано со организација на изборите, е спин, т.е. извртување на вистината, пишува „Вистиномер.мк“.

Тие се повикуваат на Законот за Влада и го цитираат член 46, во чиј став 3 се наведува дека министерoт и дополнителниoт заменик министер треба заеднички и рамноправно да ги разгледуваат и да ги потпишуваат сите одлуки и решенија….а кои се однесуваат „на правните, финансиските и кадровските прашања поврзани со организацијата на изборите“.

Образложението дека министерот Наќе Чулев има право на именувањето и разрешување на 15 раководни кадри во МВР кое произлегува од член 44 од истиот закон, е игра на зборови, бидејќи министерот секако го прави тоа, како и другите министри, заради проверка на самиот изборен процес, односно за да не се случуваат злоупотреби околу организација и спроведување на изборите.

Целиот текст можете да го прочитате тука.