Купиштата отпадоци во коритото на реката Пена во Тетово ќе останат таму уште некое време, бидејќи, како што велат од Општина Тетово, ниту една компанија не се пријавила на тендерот за чистење на речното корито во долниот тек и за изградба на насип, пишува Порталб.мк.

„Станува збор за изградба на насип на крајот од течението на реката, на излезот од градот. Постапката е откажана бидејќи не се пријави ниту еден понудувач и ќе почне одново. Износот на активностите е во износ од 800.000 денари“, велат за „Порталб“ од Општина Тетово.

Појаснуваат дека од Министерството за животна средина и просторно планирање побарале пари за чистење и уредување речни корита, но од ресорот со кој раководи Садула Дураку им бил доделен само дел од побараниот износ. Но и тие пари сè уште не се префрлени на нивната сметка.

„Општина Тетово има поднесено барање за финансиски средства за чистење на реките, во вредност од 18 милиони денари, а од Министерството за екологија ни одговорија со средства во висина од 5 милиони денари, кои сè уште не се пристигнати на сметката на Општината“, информираат од Општина Тетово.

Иако општинската власт секоја година порачува дека речното користо се чисти, состојбата речиси постојано е како што може да се види на фотографиите – реката е речиси претворена во депонија.