Kандидатите за градоначалник на Скопје денеска потпишаа изјава со која ја прифаќаат платформата на „Коалицијата O2“ за чист воздух и за остварување на правото за чиста животна средина.

Од коалицијата, меѓу другото, бараат активно вклучување на претставници од граѓанските иницијативи и на граѓани во подготовката на сите планови, програми, стратегии, буџети, ГУП, мерки против загадувањето, во носење на сите одлуки што ги засегаат жителите на Скопје.

Граѓанската иницијатива, исто така, бара ограничување или привремено запирање на градежните активности, во  зависност од учеството во загадувањето на воздухот.

– Задоволни сме што проблемот со загадениот воздух е централна тема во изборните програми на политичките партии и дека конечно гласот на граѓаните треба сериозно да биде земен предвид. Очекуваме од идниот градоначалник на Скопје да ги вклучи граѓаните во процесот на носење на одлуките, особено кога тие се однесуваат на нашето здравје и на квалитетот на животот – велат од „Коалицијата О2“.

Од невладината организација предлагаат да се стимулира греење на гас, суви и нетретирани дрва, пелети и на брикети од чисто дрво, а по потреба во критичните периоди и да се постави забрана за греење на други горива во домаќинствата, приватните и во државните институции.

Истовремено, тие апелираат зелените површини да се заштитат од узурпација, да се зголемат зелените површини во урбаните средини и да се формираат зелени коридори по течението на Вардар, Серава, Треска и на Лепенец.

Изјавата ја потпишаа Коце Трајановски од ВМРО-ДПМНЕ, Петре Шилегов од СДСМ, Марија Џонс од Левица, Ванчо Шехтански од ТМРО, Нафије Селмани од Движењето Беса и Ѓорѓи Тодоров од НДМ.

Наим Бајрами од Алијанса на Албанците и Беким Фазлиу од ДПА не успеале да стигнат на заедничкото потпишување, но се обврзале дека согласноста официјално ќе ја достават до крајот на денот.