На денешната седница на Собранието, по неколкучасовна дискусија во која пратениците на опозицијата дадоа поголем број забелешки, со 62 гласа „за“ беа изгласани 15-те заменици министри предложени од премиерот Зоран Заев.

Воздржани беа петмина пратеници, а другите од 108 присутни пратеници не се изјаснија воопшто со притискање на копчето.

Притоа претседателот на Собранието, Талат Џафери, им честиташе на замениците министри и нагласи дека со изборот завршува мандатот на досегашните заменици.

Заменик министер за одбрана е Беким Максути, за внатрешни работи – Агим Нухиу, за правда е Оливер Ристовски, за надворешни работи – Арта Точи, за финансии – Ширете Елези, за економија – Кире Наумов, за шумарство и водостопанство – Власте Димковиќ, за здравство – Гоце Чакаровски, за труд и социјална политика – Елми Назири, за локална самоуправа – Дејан Павлевски, заменик на министерот Алаѓозовски е Владимир Лазовски, заменик на министерот за информатичко општество и администрација е Владимир Бајдевски, за транспорт и врски – Ремзи Мехмети и заменик министер за животна средина и за просторно планирање е Јани Макрадули.