Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ и поранешен премиер, Никола Груевски, денеска изјави дека немал намера да предизвика инцидент во Собранието, кога се усвојуваше Законот за употреба на јазиците, туку само сакал да покаже дека не се согласува со начинот на кој бил донесен.

За време на паузата на судското рочиште за случајот на СЈО „ТНТ“, Груевски кажа дека тој само ја оттргнал раката на претседателот на Собранието, Талат Џафери во моментот кога тој го допрел и дека ништо повеќе од тоа не се случило.

Според него, Џафери треба да им се извини и на македонската и на албанската јавноста поради тоа што „на шверцерски начин донел закон кој што ги засега токму албанските граѓани“. Груевски уште додаде дека процедурата при носењето на законот е прекршена, а законот е противуставен.