Во рамките на еднодневната официјална посета на Македонија, претседателот на Република Косово, Хашим Тачи, се сретна и со претседателот на Собранието, Талат Џафери.

„На средбата, претседателот Тачи рече дека Косово, како непосреден сосед, чувствува потреба да изрази поддршка за Македонија. Притоа, тој истакна дека Косово го почитува територијалниот интегритет на Македонија и силно го поддржува нејзиното членство во НАТО. Што се однесува на разговорите помеѓу Приштина и Белград, Тачи рече дека евентуалниот договор меѓу нив, воопшто нема да ги загрози соседните земји и дека целиот процес ќе биде во координација со Вашингтон и ЕУ“, соопштува прес-службата на Собранието.

Претседателот Џафери истакнал дека постои огромен интерес за соработка меѓу институциите на двете пријателски и соседни држави, и за интензивирање на контактите и позитивната комуникација на официјалните лица во полза на унапредување на добрата меѓусебна соработка и размена на искуства во сите полиња од политичкиот и општествениот живот.

Џафери рече дека ги поддржува напорите за постигнување на конечен договор меѓу Република Косово и Република Србија.