Штрајк на грчките морепловци и новинари


Атина, 16 мај, 2017 - 13:49 (META) 

Грчките морепловци и новинари денеска стапија во штрајк, еден ден пред големиот штрајк свикан во знак на протест поради новите мерки за штедење што Грција планира да ги воведе за кредиторите да ѝ ослободат нова транша од заемот.

За време на 48-часовниот штрајк, ќе бидат запрени траектите што возат до островите, а новинарите одржуваат еднодневен штрајк, во кој утринава прекинаа да емитуваат телевизиска и радио-програма. За утре синдикатите свикаа генерален штрајк, кој ќе ги погоди услугите во земјата, од школите и од болниците до јавниот сообраќај. Контролорите за летање најавија дека ќе се приклучат со четиричасовен прекин на работата.

Работниците во Грција протестираат поради новиот договор со грчките меѓународни доверители, според кој се воведуваат нови даноци и намалување на потрошувачката и по истекот на програмата за помош во 2018 година.
Без новите мерки, Грција би можела да не ги добие новите пари, кои ѝ се потребни да избегне банкрот во текот на летото, кога на ред доаѓаат големите рати од долгот.


НБРМ: Штедењето во април намалено во однос на март поради неизвесноста


Скопје, 10 мај, 2017 - 14:12 (META) 

Штедењето во април е намалено во однос на минатиот месец, информира Народна банка. Оттаму велат дека намалување на депозитите има и кај населението и кај претпријатијата.

„Во услови на зголемена неизвесност, поумерено е намалувањето кај депозитите на населението“, додаваат од Народна банка.

Во однос на кредитната активност, првичните податоци за април покажуваат пораст на кредитите на месечна основа, повеќе на населението отколку на компаниите.

„Во април, непосредно по неколкумесечниот пораст, ликвидноста на банките умерено се намали, главно поради сезонски повисоката побарувачка за денарска готовина на населението, која е карактеристична пред велигденските и првомајските празници. Повисоката понуда на девизи на менувачкиот пазар главно беше резултат на сезонски ефект, односно за време на велигденските празници“, се вели во извештајот на Народна банка.


НБРМ: Се зголемуваат заштедите на населението, девизните резерви се на адекватно ниво


Скопје, 15 март, 2017 - 14:36 (META) 

Податоците за штедењето на населението и склоноста за располагање со девизи покажуваат дека домашната економија се стабилизира, велат од Народна банка по одржувањето на редовната седница на комитетот за оперативна монетарна политика, на која биле разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика.

Првичните февруарски податоци упатуваат на понатамошен пораст на штедењето на населението во банкарскиот систем, со што тие се зголемуваат девет месеци последователно.

– На девизниот пазар се задржани поволните движења, при што во првите два месеца од годината, збирно, НБРМ интервенира со нето-откуп на девизи. Девизните резерви и понатаму се на адекватно ниво. Поволните остварувања се во услови кога остварувањата и оцените за стабилноста на економските фундаменти и понатаму се позитивни – велат од Народна банка.

Домашниот бруто-производ (БДП) за четвртиот квартал покажува посилен пораст на економијата во однос на претходниот квартал (2,4 отсто наспроти 2 отсто, соодветно).

Реалниот пораст на БДП за целата 2016 година изнесува 2,4 проценти и речиси и не отстапува од проекцијата на НБРМ од 2,3 проценти за 2016 година.


Грција прифати нов пакет мерки од меѓународните кредитори


Атина, 21 февруари, 2017 - 9:44 (META) 

Грција прифати нов пакет мерки кои ќе мора да ги имплементира од јануари 2019 година. Вчерашниот состанок на еврогрупата заврши без конкретен договор меѓу двете страни, но и без катастрофални последици за Грција.

Европските министри за финансии ѝ дадоа дополнително време на Грција за завршување на втората фаза од проценката на завршените реформи, што ќе овозможи да се избегнат нови проблеми за грчката влада и да се постигне договор меѓу Атина и меѓународните кредитори.

Проценката на еврогрупата е дека сè уште се далеку од договор со Грција, но претставниците на тројката ќе се вратат во Атина за да продолжат со разговорите со грчката страна. И двете страни се надеваат дека ова ќе помогне да се надминат разликите во ставовите и во барањата за наскоро да се постигне договор.

Во Грција, позитивниот аспект од вчерашниот состанок се согледува во фактот дека земјата добива дополнително време да постигне договор, како и дека кредиторите конечно настапиле со став дека треба да се стави крај на периодот на строги мерки за штедење и на рецесија и да се спроведат мерки и активности за поттикнување економски развој во државата и за поефикасно справување со високата невработеност.

Негативноста, пак, е тоа што државата ќе мора да усвои и да спроведе нови мерки за две години од сега, услов кој бил поставен од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за и тој да ја продолжи финансиската помош за Грција.


СДСМ: Груевски ќе мора да објасни како толку успешно штедел и се богател


Скопје, 1 февруари, 2017 - 17:38 (META) 

Никола Груевски ќе треба да објасни како успеал да заштеди 230.000 евра, колку што официјално пријавил во најновиот aнкетен лист за имотната состојба, се вели во соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека „додека поранешниот премиер осиромаши повеќе од 500.000 граѓани, штедел и по 10.000 евра месечно“.

„Според последните пријавени податоци лани, заштедил речиси 20.000 евра. Ова може да се види ако се споредат неговите анкетни листови од последните три години. Доколку оваа пријавена заштеда се подели на 12 месеци, тогаш излегува дека обвинетиот Груевски месечно штедел околу 1.500 евра,“ се вели во реакцијата на СДСМ.

Од оваа партија истакнуваат дека „случајно или не, висината на оваа сума е слична на сумата што поранешниот премиер ја добива како апанажа од државата, од пари на граѓаните на Македонија“.

СДСМ прашува „од што живеел тогаш Груевски кога можел да ја штеди целата плата од апанажата?“

„Сумата што за една година Груевски ја ставил на книшки е речиси 60 месечни просечни плати, односно на работник кој зема просечна месечна плата и тоа пресметана според контролираниот Државен завод за статистика (ДЗС), потребни му се цели пет години за да го заработи она што Груевски го заштедил за една година. Граѓаните знаат дека поранешниот премиер и криминалната власт во заминување изнеле и повеќе од 5 милијарди евра нивни пари по странски сметки во земјите кои важат за даночни раеви“, се вели во соопштението на СДСМ.


Народна банка ја намали основната каматна стапка од 3,75 на 3,5 проценти


Скопје, 11 јануари, 2017 - 14:43 (META) 

Народна банка ја намали каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, од 3,75 на 3,5 проценти.

Ова било одлучено на 10 јануари кога се одржала редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика, на која биле разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика.

По намалувањето во декември, ова е второ дополнително намалување за 0,25 процентни поени.

– Ваквата реакција на монетарната политика е одраз на понатамошното стабилизирање на очекувањата на економските субјекти и на порастот на структурната ликвидност на банкарскиот сектор – се вели во соопштението на Народна банка.

Каматната стапка на благајничките записи беше зголемена за 0,75 процентни поени, од 3,25 на 4 проценти на 4 мај минатата година, како реакција на Народна банка на зголемената побарувачка на девизи и на притисоците врз депозитната база на банките.

Народна банка и во текот на декември минатата година интервенира со откуп на девизи, шест месеци последователно, со релативно голем износ.

Според податоците од декември, има зголемување на штедењето на населението во банкарскиот систем.


Протест на грчките пензионери


Атина, 3 ноември, 2016 - 10:41 (META) 

Илјадници грчки пензионери излегоа денеска во центарот на Атина во знак на протест против владината мерка за намалување на пензиите. Лути поради одлуката на владата, пензионерите маршираа до министерството за труд и побараа средба со министерот за да му ги образложат своите барања за враќање на пензиите на претходното ниво.

Илјадниците пензионери пред министерството ги собраа сите информативни листови доставени до нив со кои се најавува одлуката за намалување на пензиите и ги запалија, испраќајќи симболично порака дека не се согласуваат со оваа владина мерка, која дополнително ќе ги скрати нивните финансиски можности во моменти кога голем дел од нив финансиски помагаат и ги издржуваат и своите деца и внуци.

Со новите пензиски реформи, дел од пензиите ќе бидат намалени и за 53 отсто, особено пензиите за новите пензионери, кои се пријавиле за пензија меѓу јули 2015 и март 2016 година. Драстични намалувања има и во пензиите за вдовиците, кои се околу 150 евра.

Според телевизијата „Скај“, државата доцни со исплаќањето на повеќе од 120.000 пензии на грчките пензионери.


Граѓаните во јуни повеќе штеделе во денари


Скопје, 10 август, 2016 - 13:16 (META) 

Забавување на падот на вкупниот депозитен потенцијал и мало зголемување на штедењето на населението е забележано во јуни, информираат од Народна банка. Населението повеќе штедело во денари отколку во странска валута.

– Ваквото однесување покажува значително подобрување на перцепциите на субјектите, а делумно може да е реакција на поместувањата во каматната политика на банките. Имено, во јуни за првпат по подолг временски период, се забележува проширување на распонот помеѓу каматата на депозитите на населението во денари и депозитите во девизи, што е резултат на досега преземените монетарни мерки – велат од Народна банка.


Локвенец: Владата не сака да штеди на своето чоколадо, туку на лебот на грѓаните


Скопје, 6 јули, 2016 - 13:57 (META) 

Завршната сметка на буџетот на Р.Македонија е само уште еден доказ за лошото, недомаќинско планирање и реализирање на фискалните и за лошите економски политики на власта во 2015 година, обвини пратеникот Хари Локвенец, на денешната прес-конференција во Собранието.

Тој рече дека и со овој буџет, како и со сите претходни од 2008 година, Владата ги задолжила граѓаните и стопанството за нови 320 милиони евра само врз основа на дефицити на буџетите.

– Од 2008 година до денес, Владата создала нов долг од неверојатни 1.870.000.000 евра, доведувајќи го јавниот долг во 2015 година на историски највисоко ниво во изминативе 25 години од 46,5 отсто од домашниот бруто-производ (БДП). Ваквото живеење на кредит и во 2015 година се должи на неспособноста на оваа влада дури и во годината кога порастот на БДП е повисок од планираниот, (планиран 3,5 отсто, а остварен 3,7 отсто) да не може да ги реализира планираните приходи. Така, кај вкупните приходи Владата има потфрлување за цели 93 милиони евра, при што најголемо потфрлање има кај данокот на додадена вредност од 46 милиони евра. Данокот на додадена вредност е данок на потрошувачка и кога има вакво потфрлање од 46 милиони евра, тоа е јасен сигнал и индикатор дека и граѓаните и стопанството помалку трошеле затоа што имале помалку пари – рече Локвенец.

Пратеникот на опозицијата додаде дека потфрлање во реализацијата на буџетот за 2015 година има и кај расходите, односно кај тековните расходи има потфрлување за 45 милиони евра.

– Најзагрижувачко е потфрлањето кај капиталните расходи за цели 58 милиони евра. Потфрлување има кај инвестициите клучни за граѓаните и за развојот. Се бележи потфрлање кај инвестициите во железничка инфраструктура од девет милиони евра, кај водоснабдувањето и кај одведувањето на отпадни води за 5,7 милиони евра, кај изградбата на нов клинички центар во Штип од 2,7 милиони евра и кај инвестициите во изградба на основни училишта за 880.000 евра. Особено лошо е потфрлањето во ставката финансиска поддршка на земјоделството и на руралниот развој од 14,7 милиони евра и тоа во година кога земјоделците се соочуваа со проблемите од болеста јазлеста кожа и со ниските откупни цени – изјави Локвенец, додавајќи дека ако Владата во целост ги релизирала субвенциите за земјоделците, дел од нивните проблеми немаше во толкава мера да ескалирааат и да ги доведат до работ на преживување.

Тој рече дека СДСМ не ја поддржува завршната сметка за 2015 година и дека таа е само е уште еден доказ дека „власта во заминување не сака да штеди на своето чоколадо, туку сака да штеди само на лебот на граѓаните“.


Народна банка: Штедењето во денари на долг рок е најисплатливо


Скопје, 29 мај, 2016 - 15:01 (META) 

Штедењето во денари на долг рок е најисплатливо, затоа што овие депозити нудат највисока каматна стапка, пишува на страницата на „Фејсбук“ на Народна банка.

– Така, според последните расположливи податоци со март 2016 година просечната каматна стапка на долгорочните денарски депозити на населението (над 2 години без валутна клаузула) изнесува 3,7 проценти, додека каматната стапка на краткорочните депозити во евра до една година изнесува 0,8%. Со чување на заштедите дома „под перница” не остварувате никаков принос – порачуваат од Народна банка.

Тие нудат и графички приказ кој покажува колку би изнесувале заштедите на граѓаните за пет години доколку ги чуваат дома или ги стават во банка како краткорочен депозит во евра или пак како долгорочен депозит во денари.