Голем број посетители на отворањето на изложбата на дела од Пикасо во МКЦ


Скопје, 20 февруари, 2016 - 15:43 (META) 

Синоќа во галеријата на Младинскиот културен центар (МКЦ) беше отворена изложбата на дела на големиот шпански сликар Пабло Пикасо.

На отварањето на изложбата присуствуваа огромен број на посетители, кои имаа можност да ја видат збирката од 46 графички дела на Пабло Пикасо – факсимили на цртежи, литографии и одделни гравури, кои го опфаќаат временскиот период од 1932 до 1969 година.

Во сржта на збирката се наоѓаат комплети од оригинални графики, сместени во три мапи, кои денес претставуваат ретко видени и ретко достапни дела.

Изложбата е организирана од МКЦ, во соработка со приватната галерија „Висконти“ од Љубљана, Словенија.

Продуцент на изложбата е Михајло Несторовиќ, а делата се во сопственост на Жива Шкодлар Вујиќ и Лазар Вујиќ од галеријата „Висконти“.

Изложбата ќе трае до 16 март, а влезот е бесплатен.


Утре се отвара изложбата на Пикасо во МКЦ


Скопје, 18 февруари, 2016 - 11:14 (META) 

Младинскиот културен центар во соработка со приватната галерија „Висконти“ од Љубљана, пред македонската публика ќе ја претстави изложбата на дела од шпанскиот сликар Пабло Пикасо во галеријата на МКЦ.

На оваа изложба ќе биде претставена збирка од 46 графички дела на Пабло Пикасо – факсимили на цртежи, литографии и одделни гравури, кои го опфаќаат временскиот период од 1932 до 1969 година. Во сржта на збирката се наоѓаат комплети од оригинални графики, сместени во три мапи, кои денес претставуваат ретко видени и ретко достапни дела.

Продуцент на изложбата е Михајло Несторовиќ, а делата се во сопственост на Жива Шкодлар Вујиќ и на Лазар Вујиќ од галеријата „Висконти“ во Љубљана, Словенија.

Реализацијата на изложбата е финансиска поддржана од Министерството за култура.
Изложбата ќе биде отворена од 19 февруари до 16 март од 9 до 21 часот, а влезот е бесплатен.