Се санираат фасади од староградската архитектура во Струга


Охрид, 15 декември, 2016 - 14:51 (META) 

По обновата на неколку објекти од староградската архитектура во Охрид, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј од Охрид со истата активност продолжи во Струга, каде веќе ја заврши обновата на фасадата на еден објект лоциран во старото градско јадро.

Целосно е обновена надворешноста и покривната конструкција на објектот на улицата Гоце Делчев бр. 84, попознат како куќата на Роза Несторова-Ристова.

Станува збор за објект од 19 век со типична староградска архитектура, кој со овие конзерваторски активности ја сочува својата впечатлива надворешност.

Сега се во тек активностите за конзервација и за реставрација на фасадата на објект лоциран на улица Браќа Миладиновци, број 32, попознат како Куќата на Љуба Блажеска, а ќе се работи и на други објекти.

– Со проектот за конзервација на фасади на повеќе објекти од староградска и градска архитектура низ градовите во Македонија, тие се заштитуваат од понатамошно пропаѓање и од целосно губење на автентичноста. Исто така, се подобруваат и визурите на карактеристични делови од старото градско јадро, како и амбиентот и ликот на амбиенталните целини на цели улички – велат во Завод и музеј во Охрид.


Се уредува Куќата на Робевци во Охрид


Охрид, 22 август, 2016 - 11:48 (META) 

Министерството за култура преку Завод и музеј од Охрид, изврши комплетна санација на фасадата на најпознатиот објект во стилот на старата градска архитектура во Охрид – Куќата на Робевци.

Беше променета целата надворешна столарија и беше реконструирана покривната конструкција. Во моментов, работите продолжуваат со уредување на ентериерот на репрезентативниот објект на охридската староградска архитектура.

Со проектот, за чија реализација од буџетот на Министерството за култура се издвоени три милиони денари, се врши комплетно осовременување на ентериерот и градежни интервенции во внатрешноста на објектот.

Куќата на Робевци ќе биде заокружена во три целосни комплексни поставки: етнолошка, археолошка и уметничка, во кои ќе биде изложено вредно културното наследство.

На приземјето, во две одвоени простории, се наоѓа најатрактивната галерија за организирање ликовни изложби во Охрид.

Планирано е на влезот во објектот да биде изведен нов пулт за продажба на влезници и на сувенири.


„Скопје 2014“ продолжува со „Рајска градина“


Скопје, 1 јуни, 2016 - 16:26 (META) 

Реплика на Милоска Венера, антички ликови, лавови и грифони ќе ја красат „Рајската градина“ во општина Аеродром. Зад идејното решение е фирмата „Архитектоника“ која заедно со главниот проектант, Жарко Чаушевски, стои зад повеќе „барокни“ зданија во Скопје, објави „Призма“.

Декоративни елементи во стилот на неокласицизам, павилјон, летниковец, статуи и скулптури во фонтани се предвидени да го красат најавениот парк во општина Аеродром, илустративно именуван како „Рајска градина“.

Управител на „Архитектоника“ и главен проектант е Жарко Чаушевски кој освен објектите на архитектонското биро, потпишува и голем број фасади во централно градско подрачје. Зад идејното решение на паркот, освен Чаушевски, се потпишува и Филип Богатинов и Македонка Чаушевска, сите дипломирани архитекти.

Паркот ќе се гради со пари на Општина Аеродром, која предвидела дека цената на проектот ќе се движи околу 14 милиони евра, колку што е проценетата вредност на тендерот, и дека „Рајската градина“ треба да биде готова во рок од две години.


18 библиотеки во светот кои мора да ги посетите


Њујорк, 2 јануари, 2015 - 16:41 (META) 

За љубителите на книги, библиотеките се едни од најспектакуларните згради во светот. „Бизнис инсајдер“ создадоа листа од 18 прекрасни библиотеки ширум светот.

Од библиотеки скриени во шумите на Пекинг до една во Египет која е дизајнирана како песочен часовник, ова се библиотеките кои мора да ги посетите.


Современа семејна куќа во Сиднеј


Австралиската архитектонска компанија „Тони Овен партнерс“ развила и имплементирала оригинален дизајн на модерна семејна куќа, која има неверојатен поглед на сиднејската „Опера хаус“ и мостор Харбур. Куќата го доби името „Мобиус“.

Градежниците направиле сè за да ја имплементираат својата идеја, односно домот да биде сончев и со добра вентилација, но истовремено да биде заштитен од љубопитните очи на надворешниот свет.