fbpx

Започна реконструкцијата и проширувањето на патот Крива Паланка – Деве Баир

-

Најдоцна до почетокот на 2022 година ќе биде завршена реконструкцијата и проширувањето на патот Крива Паланка – Деве Баир. Денеска започна изведбата на градежните работи на оваа делница со должина од 13 километри. Проектот вреден 12,4 милиони евра ќе овозможи изградба на трета коловозна лента долж целата траса, изведба на 4 нови моста и реконструкција на постојниот коловоз.

– Овој патен правец е еден од таквите на кои гледаме како значајна алка за извоз на македонските производи. Патниот правец Паланка – Деве Баир е најфреквентен во товарниот сообраќај бидејќи транспортот на стока кон и од соседна Бугарија во најголем дел поминува на овој пат – изјави министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, кој во придружба на премиерот Оливер Спасовски и евроамбасадорот Самуел Жбогар, присуствуваше на почетокот на изградбата.

Премиерот Оливер Спасовски посочи дека во моментов се работи речиси на целата траса од паневропскиот Коридор 8 во земјава. Во делот кон Бугарија, Спасовски потенцираше дека до март ќе заврши рехабилитацијата на постојниот пат Ранковце – Крива Паланка, а во претстојниот период ќе започне санацијата на трасата од Куманово до Страцин долга 32 километри. Очекувањата се дека во наредните две години во целост ќе се заврши санацијата на постојниот пат кон Бугарија, но и ќе се пушти во употреба експресниот пат Ранковце – Крива Паланка.

Реконструкцијата и проширувањето на патот Крива Паланка – Деве Баир ќе го изведува компанијата „Гранит“ од Скопје. Европската банка за обнова и развој го финансира проектот со кредитно задолжување од 10 милиони евра, додека ЕУ обезбеди неповратен грант од 2,4 милиони евра преку Инвестициската програма за Западен Балкан.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download xiomi firmware
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free