Во шумските пожари во националниот парк Грејт смоуки маунтинс, во американската сојузна држава Тенеси, досега загинаа седум лица, а три лица беа спасени.

Од градот Галтинберг од понеделникот вечерта евакуирани се повеќе од 14.000 лица, откако големи пожари зафатија стотина куќи и деловни објекти во областа на националниот парк.
Гувернерот на округот Севир во Тенеси, Лери Вотерс, рече дека тројцата преживеани се во добра состојба и истакна дека спасувачките операции продолжуваат.

Шефот на полицијата во Гатлинберг, Рендал Беркинс, рече дека полицијата досега пребарала околу 30 отсто од градот.

Локалните власти не објавија колку лица се сметаат за исчезнати.