За да се намали загадувањето на воздухот во Македонија, ќе биде усвоен закон со кој ќе се спречи употребата на јаглен од домаќинствата, предупреди денеска заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули.

– Ќе водиме кампања, ќе дадеме субвенции со еколошки ресурси, со зголемување на енергетската ефикасност. За промената на печките за јаглен и верувам дека и во Собранието ќе имаме консензус дека со закон ќе се сопре употребата на јаглен за греење – рече денеска Макрадули пред донаторската конференцијата каде што ќе биде презентирана двогодишната програма на македонската Влада за намалување на загадувањето на воздухот.