Фото: Галерија Остен

Вечерва со почеток во 20:00 часот во галеријата „Остен“ ќе се отвори изложбата на карикактури на познатиот карикатурист од Црна Гора, Лука Лагатор.

Изложбата именувана „Сизифов пат“ ќе биде отворена со перформанс од карикатуристот. Притоа, како што информираат од галеријата, ќе бидат изложени 30 дела од неговиот доживотен циклус.

„Преку „Сизифов пат“, Лагатор мајсторски игра со атрибутите на овој извонреден визуелен, интелектуален и универзален стил на изразување, при што испраќа моќна порака истовремено покажувајќи потполна уметничка слобода во изразувањето“, стои во соопштението за вечерашната изложба.

Лука Лагатор објавил повеќе од 4500 дела во различни весници дома и во светот. Досега илустрирал приближно 80 книги. Има учествувано на голем број меѓународни натпревари за цртани филмови и неговите уметнички дела беа наградени со 67 престижни награди. Лагатор исто така е влезен во енциклопедијата „Топ 20 дела од 20 најдобри светски карикатуристи“. Тој е и на два кратки филма: „Задачата на Сизиф“ и „Напорот Сизиф“.

Напишете коментар