fbpx

Утре се одржува првиот Форум за управување со интернет во Македонија

-

Во амфитеатарот на Министерството за надворешни работи, утре ќе се одржи првиот годишен Форум за управување со интернет – ИГФ МКД (Internet Governance Forum Macedonia).

Целта на настанот е подигнување на свеста и промовирање подобро разбирање на „управувањето со интернетот“.

– Форумот за управување со интернетот Македонија – ИГФ МКД е посветен на решавање на прашањата како што се слободниот пристап, инфраструктурата, квалитетот на услугите, локалните содржини и локалните апликации, кибер-безбедноста, политиките и регулаторната средина, балансираната родова застапеност итн., преку доведување на различните засегнати чинители на една платформа за широка дискусија за предизвиците со кои се соочуваат и преку дискусиите да предлагаат решенија – вели координаторот на Форумот, Александар Ичоќаев.

Според него, Форумот се стреми да се идентификуваат локалните проблеми и да се предложат решенија преку обезбедување можност за зајакнување на капацитетите на младите луѓе и за нив, да се идентификуваат нови проектни идеи во соработка со локални и со меѓународни експерти, да се споделуваат знаења и искуства и да се помогне во создавање широка платформа за расправа за прашањата на управувањето со интернетот во Македонија.

Инаку, Форумот за управување со интернет – ИГФ е всушност дел од вертикалната структура на глобалниот ИГФ, кој е под покровителство на Обединети нации. Тоа е отворен, инклузивен и неформален простор за дијалог за прашањата на управувањето со интернетот, помеѓу сите засегнати во општеството.

– ИГФ е значаен форум каде што претставниците од граѓанското општество, индустријата, техничката заедница и носителите на одлуки на еднакво рамниште дискутираат за клучните предизвици поврзани со управувањето со интернетот. Со мандат на Обединетите нации, неформалната природа на ИГФ промовира инклузивна, сеопфатна и непосредна размена на идеи за важни прашања и политики, кои се важни за интернетот да остане глобален ресурс достапен за сите – вели Бардил Јашари, извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

И оваа година во Женева, „Метаморфозис“ ќе учествува и ќе продолжи да дава значаен придонес за овој влијателен форум за да го застапува јавниот интерес за заштита на приватноста на интернет, слободата на изразувањето, отворениот пристап до знаењето и владеењето на правото.

– Во Македонија, досегашните иницијативи за организирање локален ИГФ биле изолирани и затворени, освен досегашните успешни иницијативи како проектот за интернет-слобода во Источна Европа и во Евроазија, поддржан од Американската адвокатска комора (АБА РОЛИ) каде што учествува „Метаморфозис“ или конференцијата „Е-општество“, каде што се презентираат и дискутираат теми кои се релевантни за ИГФ, но пред сè за развојот на интернетот во Македонија. Основните принципи на организирање форум од ваков тип подразбираат отвореност, инклузивност и учество на сите што може да придонесуваат за овие важни прашања. Тоа што е суштински важно е дека тие треба целисходно да ги застапуваат интересите на сите засегнати страни, а кои се однесуваат на прашања поврзани со управувањето, одржливоста, безбедноста, стабилноста и развојот на интернетот во Македонија. Но, за среќа, тоа полека се менува, така што неодамна е иницирано организирање на локален ИГФ во Скопје, на кој ќе учествуваме со една многу важна тема, а во насока на целите на нашата организацаија – вели Јашари.

ИГФ МКД ќе функционира како процес што вклучува најмалку еден годишен состанок со поврзани подготвителни активности, како и меѓуактивности, вебинари и анкети. Овој процес ќе се планира и ќе се спроведува на принципот „оддолу-нагоре“, на отворен и на транспарентен начин.

Отворените дискусии за време на состаноците треба да се преточат во клучни пораки, во конципирање на главни правци, можни цели и предлози за идни конкретни активности. Овие пораки, пак, треба да помогнат, да информираат и да влијаат врз процесот на донесување одлуки во рамките на владините тела, собранието, приватните компании, образовните институции и на регионални организации.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...