fbpx
Таг: АБА РОЛИ

таг: АБА РОЛИ

Фондацијата Метаморфозис започна со имплементација на иницијативата „Разговори за приватност“

Во рамки на програмата „Човекови права на интернет“, Фондацијата Метаморфозис започна со имплементација на иницијативата „Разговори за приватност“, информираат од Фондацијата Метаморфозис. „Разговори за приватност“ обединува претставници на општата јавност, јавни службеници, граѓански организации, новинари, наставници и други заинтересирани индивидуалци од целата земја да дискутираат околу актуелните трендови и предизвици од областа на заштита на личните податоци. Оваа неформална мрежа...

Сите корисници да се запознаат со правните рамки за слободата на изразување на и вон интернет

Постои голема потреба знаењата за правните рамки кои ја регулираат слободата на изразување онлајн, но и офлајн, да се усвојат од правосудните органи, правниците и генерално сите корисници на интернет на кои тие влијаат беше еден од заклучоците на денешната работилница организирана од Фондацијата „Метаморфозис“ во Клубот на новинари во Скопје.  Основа за работилницата беше онлајн-публикацијата „Први чекори во разбирањето...

„Метаморфозис“ организира работилница за слободата на изразување онлајн и офлајн

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ организира работилница „Разбирање на слободата на изразување онлајн и офлајн“, која ќе се одржи на 12 април во Клубот на новинари во Скопје. На работилницата ќе бидат претставени основните концепти во сферата на слободата на изразување, како и актуелните и релевантните стандарди на Европскиот суд за човекови права кои се однесуваат на слободата на...

Слободата на изразување, главна тема на регионалниот Самит за слобода на интернет

Состојбите со слободата на изразување во Источна и Централна Европа и Евроазија се главна тема на првата панел дискусија на вториот регионален Самит за слобода на интернет, организиран од Иницијативата за владеење на правото при Американската адвокатска комора (АБА РОЛИ). На панел дискусијата учествуваа амбасадорката на ОБСЕ во Скопје - Нина Суомалаинен, Роберт Поповски - министер без ресор во Владата на...

Утре се одржува првиот Форум за управување со интернет во Македонија

Во амфитеатарот на Министерството за надворешни работи, утре ќе се одржи првиот годишен Форум за управување со интернет - ИГФ МКД (Internet Governance Forum Macedonia). Целта на настанот е подигнување на свеста и промовирање подобро разбирање на „управувањето со интернетот“. - Форумот за управување со интернетот Македонија – ИГФ МКД е посветен на решавање на прашањата како што се слободниот пристап,...

Цвејоска Чолаковска: 21 век е век на алергиски, автоимуни и малигни заболувања

Глобалното затоплување и аерозагадувањето се едни главните причинители поради кои расте бројот на случаи на деца со алергиски болести, кои бараат помош на Клиниката за детски болести. Како што...