fbpx

Уставен суд го отфрли барањето од Милошоски за обвинението за „Моќник“

-

Уставен суд соопшти дека го отфрлил барањето за заштита на слободи и права поднесено од пратеникот и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Антонијо Милошоски, кој како повреда на неговите слободи и права го сметал обвинението поднесено против него во случајот Моќник.

„Уставниот суд оцени дека обвинителниот акт не претставува поединечен акт со кој се одлучува за поединечни слободи и права за граѓаните, односно за ограничување или одземање на одредени слободи и права гарантирани со Уставот, туку станува збор за поднесок, односно едностран процесуален акт кој е основа за водење на кривична постапка“, се вели во известувањето од Уставен суд.

Милошоски со барањето ги поднел следните документи: Обвинителен акт КО.бр. 3998/19 од 24 август 2020 година на Основното јавно обвинителство Скопје, поднесен до Основниот кривичен суд Скопје и Решение 11 К-ООА бр.96/2020 од 7 октомври 2020 година на судија за оценка на обвинителен акт на Кривичниот суд Скопје – Кривичен оддел.

Милошоски се пожалил дека Актот и Решението биле донесени од неетички и малициозни причини и тоа било исклучиво со цел да се врши притисок и политичка дискредитација врз него, како пратеник од ВМРО ДПМНЕ.

Случајот „Моќник“, освен Антонијо Милошоски, го опфаќа и неговиот татко, како и поранешниот претседател на Лустрациската комисија Томе Аџиевски. „Моќник“ беше отворен од СЈО, за злоупотреби со барање на Милошоски за лустрација на судија од Кичево, како и за имот кој го купил неговиот татко.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy paid course free download
download redmi firmware
Download Premium WordPress Themes Free
online free course