fbpx
Таг: заштитени подрачја

таг: заштитени подрачја

Државата не дава пари за заштитените подрачја што самата ги прогласува

Националните паркови немаат континуирано државно финансирање, иако Законот за природа јасно го предвидува тоа, ниту пак општините имаат доволно капацитети за да управуваат со заштитените подрачја на нивната територија. Во земјава од пред две години има четири национални паркови, откако Шар Планина беше прогласен како прв од осамостојувањето на државата. Со него и со прогласувањето на Малешево и Осогово,...

Природата страда и во националните паркови, а надвор од нив речиси и да нема никаква заштита

Природата страда заради климатските промени, но многу повеќе заради човековите активности. Урбанизацијата, фрагментирањето на природните живеалишта, узурпацијата, загрозувањето на дивите видови и многу други активности се постојана закана за биолошката разновидност и природата. Активностите за заштита многупати досега се покажале како недоволни, а надлежните и институциите како недоволно екипирани и подготвени. Државниот инспекторат за животна средина има само еден инспектор...

За да се заштити дивиот свет потребно е заштитените подрачја да бидат повеќе од исцртана линија, покажува нова студија

Неодамна во списанието „Природа“ (Nature) беше објавена досега најголемата изработена студија посветена на заштитените подрачја во природата и нивниот бенефит кон дивиот свет. Станува збор за истражување во кое се испитувани 1500 различни заштитени предели во 68 држави низ светот. Во студија особено внимание им е посветено на мочуриштата и водните птици. „За да се заштити дивиот свет и загрозените видови...

Јавна расправа за измените на Законот за урбанистичко планирање бараат 35 организации

Министерството за транспорт и врски да организира јавна расправа за предложените измени и дополнувања на Законот за урбанистичко планирање, бидејќи дел од предложеното може да предизвика долгорочни штетни последици врз природата и животната средина. Ова е барањето на 35 невладини организации, граѓански иницијативи, академски и научни институции од земјава, кое е испратено во дописот до надлежното министерство. Повикувајќи се на...

Се озаконува градењето во селата во заштитени подрачја, реагираат екологистите

Еколошкото здружение на граѓани „Фронт 21/42“ реагира на најновите измени и дополнувања на Законот за урбанистичко планирање кои се предложени од Министерството за транспорт и врски, а за кои ова министерство не организирало јавна расправа. Пред два дена истече рокот за коментари по Предлог-законот прикачен на ЕНЕР, а од „Фронт 21/42“ имаат неколку забелешки. Меѓу нив, еколозите реагираат дека предложените...

Пластичната амбалажа од декември ќе биде забранета во заштитените подрачја во земјава

Од 1 декември нема да смеат да се употребуваат пластични производи за една употреба во угостителските објекти кои се наоѓаат во заштитените подрачја во земјава. Ова денеска го најави министерот за животна средина Насер Нуредини, на прес конференција посветена на новиот пакет закони за отпад. Нуредини потенцираше и дека од декември нема да смее да се продаваат ниту пластични кеси...

Граѓаните при прошетка во заштитени подрачја треба да внимаваат да не ја нарушат природата

Дури шест закони опишуваат што сѐ е забрането во природата, меѓу кои е и Кривичниот законик. Законот за заштита на природата, пак, се однесува конкретно на заштитени подрачја. При тоа се идентификуваат преку 35 активности кои се забранети - од дивоградби, нелегално депонирање на отпад, па до криволов и нелегална сеча, потсетува „Натура МК“. Државниот инспекторат за животна средина е...

Нелегалната сеча, криволовот и отпадот се најголеми непријатели на заштитените подрачја

Да се спасат заштитените подрачја и да им се обезбеди помош на управителите да го сочуваат биодиверзитетот, апелираат граѓанските организации. Нелегалната сеча на дрвја, криволовот, оставање на огромни количини отпад од несовесни посетители и загрозување на живиот свет се најголемите опасности со кои се соочуваат овие подрачја во кои се крие најголемото природно богатство на земјата. Екологистите, во деновите...

Дивоградбите во заштитените подрачја да се изземат од законот за легализација на дивоградби, предлага Владата

Дивоградбите во заштитените подрачја да се изземат од законот за легализација, е најновиот предлог на Владата, донесен на последната седница, што се одржа вчера. Владата не се откажува целосно од контроверзниот Предлог- закон што во скратена постапка беше изгласан во Собранието, но претседателот Стево Пендаровски не го потпиша Указот за прогласување. Тој е вратен и повторно ќе се најде...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....