fbpx
Таг: запишани студенти

таг: запишани студенти

[ИНФОГРАФИК] Во земјава има вкупно 52.316 студенти, благ пад на уписите

Вкупно 52.316 студенти се запишани во академската 2023/2024 година на високообразовните установи во Северна Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). Согласно извештајот, бројот на студенти во оваа академска година е помал за 2,8 отсто во споредба со запишаните студенти во претходната. Најголем дел од студентите – речиси 78 отсто, се запишале на државните високообразовни установи, додека 22...

Во земјава студираат 53.821 студент, за 4,2 отсто повеќе од лани [инфографик]

Вкупно 53.821 студент биле запишани во академската 2022/2023 година на високообразовните установи во Северна Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС). Согласно извештаите, бројот на студенти во оваа академска година е поголем за 4,2 отсто во однос на запишаните студенти во претходната. Како што информираа од ДЗС, бројот на запишани студентки изнесува 30.969 или 57,7 отсто од...

Носталгија по диктатори: Хусеин, Гадафи и Асад

Чест наратив на Кремљ е дека ирачкиот лидер Хусеин, либискиот Гадафи и сирискиот Асад биле големи патриоти и имале добри социјални политики, но дека биле жртви на американскиот империјализам,...