fbpx
Таг: Закон за младинско учество и младински политики

таг: Закон за младинско учество и младински политики

Импровизации, изговори и оправдувања од општините за (не)отворање на младински центри

Бавно оди спроведувањето на Законот за младинско учество и младински политики донесен во јануари 2020 година. Иако беше создаден со цел да ги подобри животот и положбата на младите во државата преку креирање на младински центри, локални младински совети, канцеларии и други сервиси за млади на локално и национално ниво, спроведувањето на законот може да се опише со истечени...

Извештај на НМСМ: Слаба имплементација на Законот за младинско учество и младински политики

И после повеќе од три години од донесувањето на Законот за младинско учество и младински политики, во голем дел истиот сѐ уште не е имплементиран, особено на општинско ниво. Ова е заклучокот на Мониторинг извештајот за имплементацијата на Законот, изработен од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Сѐ уште не се формирани Националното собрание за млади и Националното...

„Шорткат“: Првата зелена комуна во селото Белица

Заедницата на кичевското село Белица се фокусира на формирање на првата зелена комуна за да може заеднички да обезбеди одржлив развој, искористување на обновливи извори на енергија, еко-туризам и да го поттикне враќањето на жителите во своите стари огништа. Повеќе за оваа иницијатива објавуваме во новата епизода на „Шорткат“. Во новите вести за млади информираме за тоа до каде е...

Три години по носењето на Законот за младинско учество и младински политики – младите ниско на агендата

Новиот Закон за младинско учество и младински политики (ЗМУМП) донесен во јануари 2020 година од Собранието на РСМ, како прво законско решение кое го гарантира младинското учество и ги препознава младите, им даде надеж на младите дека не се заборавени од државата. Сепак, три години по донесувањето на овој закон, иако општините беа обврзани со рокови за спроведување на обврските...

„Евротинк“ објави анкета за анализа на состојбата на младите во општина Бутел

„Евротинк“ – Центар за европски стратегии врши истражување на перцепцијата, потребите и учеството на младите во Општина Бутел, во осум приоритетни области предвидени со Националната стратегија за млади 2016-2025, информираат од „Евротинк“. „Доколку припаѓате на категоријата млади од 15 до 29 години, ве покануваме да се вклучите во процесот на креирање младински политики во вашата општина со одговарање на прашалникот....

Мета факт: Градот Скопје доцни со формирањето на Локалниот младински совет

Скопската градоначалничка Данела Арсовска во својата предизборна кампања „Програма за модерно Скопје“, како едно од ветувањата за младите скопјани, го има ветено формирањето на Собранието на млади на Град Скопје, од кое би произлегло и формирањето на Советот на млади на град Скопје, заедно со основањето на Центар за млади во Скопје. За ова ветување на градоначалничката Арсовска во...

Младите не им се приоритет на општините – тешко оди спроведувањето на Законот за младинско учество

Истечени рокови и незаинтересирани општини – вака накратко би можело да се опише спроведувањето на Законот за младинско учество и младински политики. Само 12 отсто од општините во Северна Македонија формирале локални младински совети, и покрај тоа што законот ги обврза сите општини тоа да го сторат до јануари минатата година. Канцеларија за млади формирале 11 општини, додека најголем дел...

Јавна расправа: Општините ветуваат формирање на локалните младински совети

Новите градоначалници од скопските општини ветуваат формирање на локалните младински совети, коишто со новиот Закон за младинско учество и младински политики ќе треба да ги формираат на локално ниво. Здружението „Младите можат“ вчера ја организираа јавната расправа за имплементацијата на овој закон, на која што учествуваа градоначалникот на Аеродром Тимчо Муцунски, градоначалникот на Гази Баба Бобан Стефковски и претставникот...

Само една општина има отворено младински центар, градоначалниците да ја исполнат оваа обврска

НМСМ АСМ СМР
Во организација на Сојузот за младинска работа (СМР) и Националниот младински совет на Македонија (НМСМ), а во соработка со Агенцијата за млади и спорт (АМС), денеска се одржа прес конференција за моменталната состојба со отворањето на младински центри во согласност со Законот за младинско учество и младински политики. Настанот се одржа во „МладиХаб“, по повод Меѓународниот ден на човековите права,...

Гир и европските амбасадори во посета за поддршка на Фондација Метаморфозис

Амбасадорот на Европската Унија во С.Македонија Дејвид Гир, германската амбасадорка во земјава Петра Дрекслер, холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп, шведската амбасадорка Ами Ларсон Џаи и заменикот амбасадор на Италија...