fbpx
Таг: средства

таг: средства

Министерството за животна средина ќе додели средства на 108 граѓански организации за финансирање проекти

На конкурсот за доделување на средства според Програмата за инвестиции во животна средина за 2021, пристигнати се 335 апликации за финансирање на проекти од граѓански здруженија, а од нив успешни се 108, информира Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). По сомнежот за можен судир на интереси со една од избраните граѓански организации, МЖСПП ја задолжи комисијата за...

Одобрени уште 3,6 милиони евра кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

Нова група од 337 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента, која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, преку активноста „ЕУзаОтпорност“ од ИПА-програмата, информираат од Развојна банка. „Вкупно досега, од кредитната линија за која се предвидени средства до 31 милион евра, се одобрени 2.459 кредитни барања, на вкупен износ од 27,9 милиони евра,...

ААВМУ нема да ги одзема дозволите на радиодифузерите кои не платиле годишен надоместок

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) врз основа на Одлуката на Владата од петтиот пакет економски мерки со која се обезбеди финансиска помош за радиодифузерите во висина од 50.000.000 денари (околу 813.000 евра), на вчерашната седница одлучи да ги запре сите покренати постапки за одземање на дозволи по основ на неплатен годишен надоместок за радио...

Германија ѝ додели на државата грант од 2,4 милиони евра во обновливи извори за енергетска транзиција

Генералниот директор на ЕСМ, Васко Ковачевски и директорот на банката КфВ за Северна Македонија и Косово, Рене Ешеман потпишаа договор за грант наменет за енергетска транзиција од јаглен во користење на обновливи извори на енергија. Потпишувањето на договорот значи користење на неповратни средства од германската влада во износ од 2,4 милиони евра, кои ни ставаат на располагање дополнителни 80,5 милиони...

Владата го задолжи Министерство за финансии да обезбеди средства за лекот „ремдесивир“ во борбата против ковид-19

Владата на денешната 16. редовна седница ја разгледа информацијата за имплементацијата на Рамковниот договор за јавна набавка на лекот „ремдесивир“ прифатен во терапијата на ковид-19, со постапка за набавка преку Договорот за заеднички набавки склучен со Европската комисија и обезбедување на финансиски средства, информираат од таму. Воедно, Владата донела заклучок да го задолжи министерот за здравство да го потпише и...

Со помош од ЕУ во вредност од 4 милиони евра ќе се јакне здравствениот систем за брз одговор на заразни болести

Со помош на ЕУ, во Македонија се реализира проект за јакнење на здравствениот систем и брз одговор на заразни болести ковид-19 преку кој ќе се обезбеди опрема во вредност од околу 4 милиони евра. „Го финализираме стратешкиот документ - 10 годишната стратегија за развој на здравството, со поддршка на Европската унија. Со ова, ќе овозможиме унапредување на здравствената заштита, поголемо...

ФИТР ќе ги поддржи универзитетите за иновации и ќе поттикнува соработка со компаниите

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) презентираше нов инструмент за поддршка на домашните компании и високо-образовните институции во развој на нови производи и услуги. Вкупниот износ на средства во јавниот повик изнесува 15 милиони денари, а ќе се доделуваат на факултетите и истражувачките центри, кои ќе остварат конкретна деловна соработка со домашните компании во истражување и развој. Министерката за...

Развојната банка ја повлече последната транша од евтини кредити за домашни компании

Развојната банка денеска ја повлече последната транша од евтините кредити за домашни компании, во вкупен износ од 20,4 милиони евра. Заклучно со оваа транша, досега се повлечени вкупно 50,9 милиони евра, односно сите средства кои беа предвидени како евтини кредити за домашните компании. „Седмата транша од кредитната линија ЕИБ фаза 5 која ја користи Развојна банка е одобрена за нови...

Црвен крст на Македонија отвори сметки за донации за настраданото население во Бејрут

Црвениот крст на Република Северна Македонија се приклучи кон светската хуманитарната донација со цел ублажување на последиците и пружање помош и поддршка на настраданото население поради експлозијата во пристаништето во Бејрут. „Сите заинтересираните правни субјекти и граѓани можат да се вклучат со обезбедување на парична помош на сметката на Фондот на солидарноста на Црвениот крст на РСМ: 300000001327966, даночен број:...

Развојната банка ја повлече првата половина од 50,9 милиони евра за кредити за домашните компании

Петтата транша од кредитната линија ЕИБ фаза 5, која ја користи Развојната банка на РСМ, е во износ од 25,6 милиони евра, а е одобрена за 105 различни проекти на домашни компании, информираат од банката. Пласманот на средствата од оваа транша се одвива преку шест комерцијални банки, со кои Развојна банка има склучено договор за оваа кредитна линија. Овие 105...

Филипче: Со помош на ЕУ ќе се инвестира во кадар и опрема во интензивните одделенија

На средбата во Охрид со специјализантите и младите лекари, министерот за здравство Венко Филипче ги истакна и можностите кои се нудат на јавното здравство преку усогласувањето со законодавството на Европската Унија, како и новите можности кои ги нудат програмите. Во таа насока тој истакна дека преку ИПА 3 - инструментот за првпат има средства за унапредување на здравствениот систем...

ММФ ни обезбеди 176 милиони евра за шокот од пандемијата Ковид-19

„Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) обезбеди значајна поддршка преку Инструментот за брзо финансирање, во износ од околу 176 милиони евра, а и понатаму во рамки на можностите ќе дава поддршка за што посоодветно да се одговори на предизвиците и побрзо да дојде до опоравување на македонската економија. Економските фундаменти се здрави, а преземените мерки се соодветни и ќе придонесат економијата...

НБМ: Се ослободуваат 130 милиони евра за кредитирање на економијата

Денес ќе се одржи аукцијата на која што, согласно со одлуката што Народната банка ја донесе во понеделникот, понудата на благајнички записи е за 8 милијарди денари (130 милиони евра) помала во споредба со аукцијата спроведена во март, информираат од таму. Ослободените средства се очекува да овозможат натамошна поддршка за македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем. „Преземањето...

МТСП ќе обезбеди хигиенски пакети за семејствата што живеат во супстандардни услови

Министерството за труд и социјална политика информира дека во тек е дистрибуција на пакети со средства за лична хигиена и за дезинфекција за семејствата што живеат во супстандардни услови. „Хигиенските пакети ќе им помогнат на оние на кои им се најпотребни полесно да ги спроведуваат мерките за избегнување на инфекција во домашни услови. Изминатите денови, тимовите од Центрите за социјална работа од Пробиштип, Тетово,...

Брегу: Западен Балкан вложува помалку од еден отсто од БДП за иновации и истражувања

Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка, РСС, Мајлинда Брегу, во авторскиот текст на сајтот на РСС, наведува дека Западен Балкан вложува помалку од еден отсто од БДП за иновации и истражувања како и дека само 30 до 40 отсто од деловните субјекти се занимаваат со иновации, но повеќето од нив се финансираат самостојно, без никаква поддршка од јавниот...

Ревизија во Општина Гостивар откри дека мостот над реката Вардар бил без технички прием

Неповолно или воздржано мислење изразиле ревизорите за реалноста и објективноста на финансиските извештаи за работењето на Општина Гостивар во 2018 година, пишува „Порталб.мк“ како продолжение на сите досега објавени ревизорски извештаи за работењето на локалните власти. Ризик од исплати на средства врз основа на непотпишани и неодобрени сметководствени документи, нецелосен и неквалитетно извршен попис кој се однесува на земјиште, градежни...

МАПАС: Истекува рокот за поднесување на Изјава за членовите со бенифициран стаж

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС), информира дека истекува рокот за поднесување на Изјава за продолжување на членството во задолжителен пензиски фонд. Согласно законските измени од 2 септември годинава членовите на задолжителните пензиски фондови кои веќе стекнале стаж со кој се остварува намалување на старосната граница за пензионирање за најмалку една година, имаат право да изберат дали...

Реализирани се 133 проекти за рурална инфраструктура со грант средства од ИПА

Завршени се целосно сите градежни работи финансирани преку ИПА-грантот за рурална инфраструктура, во рамки на Проектот за подобрување на општински услуги - МСИП, кој го спроведува Министерството за финансии. „Станува збор за 133 капитални проекти реализирани во 78 општини во земјава, кои имаат за цел подобрување на квалитетот на живот во руралните средини и решавање на инфраструктурните проблеми.Вкупната вредност на...

Светска банка ќе одобри 420 милиони долари за инфраструктурни проекти и вложување во човечки капитал

Бордот на директори на Светска банка набргу ќе ја усвои Рамката за партнерство 2019-2023 со која на Република Северна Македонија и се ставаат на располагање 420 милиони долари, информираат од Министерство за финансии. Тие се наменети за проекти во областа на инфраструктурата, пододобрување на климата за стопанисување и инвестирање во човечкиот капитал. - Ние очекуваме дека следниот месец, Светска банка на...

Приватните здравствени установи ќе може да користат средства од Фондот за иновации

Во Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) се одржа првата инфо сесија со Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) на која компаниите од разлчни сектори се инфорираа за вториот повик за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации. Програмата е дел од Планот за економски раст на Владата, наменет за сите микро, мали и средни претпријатија, а годинава на...

Излезе играта „Senua’s Saga: Hellblade 2“

Излезе играта „Senua's Saga: Hellblade 2“, изработена од фирмата Ninja Theory. Во играта контролирате женски лик со проблеми со менталното здравје. Сенуа има свое алтер его што ја води...