fbpx
Таг: социјални претпријатија

таг: социјални претпријатија

Во тек е повикот на НМСМ за обуки за млади невработени лица или ангажирани во социјални претпријатија

Во тек е повикот наменет за млади лица за учество на обуки кои Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ги спроведува во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“. Преку проектот ќе се одржат вкупно 12 обуки наменети за млади вработени во социјални претпријатија и невработени млади лица од ранливи групи, со цел да се намалат и неутрализираат предизвиците...

Нова платформа за финансиска поддршка на младински социјални претпријатија

Граѓанските организации и млади индивидуи или тимови кои имаат идеја за сопствен бизнис, меѓутоа немаат почетен капитал кој може да го вложат за развој, oсновање или унапредување, од сега можат да користат дигитална платформа преку која можат да собираат средства за формирање на социјално претпријатие. Со цел да се поттикне економско зајакнување и развој на социјални претпријатија предводени од млади,...

Презентирана Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија

Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија беше претставена и промовирана денеска од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Како што соопштија од организацијата, преку студијата се изврши мапирање на социјалните претпријатија во земјава со посебен фокус на младите, а како комплементарен продукт на студијата беше претставен и регистарот за социјални претпријатија, прв од ваков вид...

Меѓународен ден на руралната жена: Поскапувањата отворија нови можности за земјоделките, но и дигитални предизвици

Овогодишното мото на UN Women-  „Жените од руралните средини одгледуваат добра храна за сите“, посветено на Меѓународниот ден на руралната жена - 15 Октомври ја нагласува суштинската улога што ја играат жените и девојките во производството на храна во светот. Сепак, иако тие се вклучени во процесот производство на култури па сè до нивната преработка, подготовка и дистрибуција на храна,...

Националниот младински совет додели 10 грантови на социјални претпријатија

Во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување″ поддржан од Европската Унија, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) додели 10 грантови на компании, граѓански организации и новоформирани иницијативи кои во следниот период ќе формираат свои социјални претпријатија, информираат од НМСМ. Денеска во просториите на Млади Хаб во Скопје се одржа неформален настан на кој Националниот младински совет на Македонија...

Градинка на отворено и платформа базирана на еко-заедница – наградени младински идеи за социјални претпријатија

„Камп“- градинка на отворено и „Yes for Less“ онлајн платформа базирана на еко-заедница се добитниците на наградите за младински идеи од проектот RISE кој втора година по ред го имплементира „АРНО“. Доделувањето на наградите се одржа вчера во ново отворениот „Центар за социјални претпријатија“ во Скопје, победниците ќе добијат финансиска поддршка во износ од 2500 евра и ќе продолжат да...

Вредните средношколци и идни угостители од „Лазар Танев“ во новата епизода на „Шорткат“

Екипата на „Шорткат“ беше во посета на скопското угостителско училиште „Лазар Танев“, каде ги затекнавме вредните средношколци како подготвуваат храна во кујните, „печејќи“ ги тестото и занаетот што го...