fbpx
Таг: Природен прираст

таг: Природен прираст

ДЗС: За 3.418 лица е помал бројот на живородени деца од бројот на починати

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2022 година, живородени се 4.009 деца и во споредба со истиот период од претходната година нивниот број е зголемен за 2,9 oтсто, информираат оттаму. „Во првото тримесечје од 2022 година, умреле 7.427 лица, а од нив 12 се умрени доенчиња, што претставува зголемување од 7,2 отсто во споредба со...

Во третиот квартал за над 30 отсто зголемен бројот на починати во споредба со лани

Бројот на починати лица во земјава и во третиот квартал од годинава продолжува загрижувачки да расте. Од јули до септември годинава во Македонија се регистрирани 7.209 починати лица, што претставува зголемување од 30,7 отсто во споредба со истото тримесечје од 2020 година. Во екот на ковид-19 пандемијата, земјава има негативен природен прираст, којшто изнесува  -2 144, што значи дека за...

Во второто тромесечје годинава починале за 40 отсто повеќе лица споредено со лани (инфографик)

Во периодот април-јуни 2021 година во земјава се регистрирани дури 7.496 починати лица, што е за 40,2 отсто повеќе во споредба со второто тримесечје од 2020 година. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека загрижувачкиот тренд на зголемување на бројот на починати лица во земјава продолжува и во текот на 2021 година. Колку за потсетување, Мета.мк веќе пишуваше дека...

Порталб.мк: За 11 пати зголемен негативниот природен прираст, и селата влегоа во негативна зона [инфографик]

Освен Скопскиот регион, во сите останати седум плански региони лани е регистриран драматичен негативен тренд на природниот прираст на населението, што значи намалување на бројот на новородените, а пораст на смртните случаи, пишува „Порталб.мк“. Според демографите, ова е последица на здравствената криза која резултираше со речиси 5.500 смртни случаи од ковид-19 и поради која државата беше затворена и внатре...

Рекорден негативен природен прираст – лани сме имале 6.724 повеќе починати од родени

Македонија лани забележала рекорден негативен природен прираст на населението како резултат на големиот број починати лица, но и на намалувањето на бројот на живородени деца. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), негативниот природен прираст изнесувал -6.724, така што во 2020 година сме имале 19.031 новороденчиња, додека бројот на починати лица се искачил на 25.755. Притоа, статистичките податоци покажуваат...

Ковид пандемијата го зголеми бројот на починати лица за 36 отсто во првиот квартал од годинава

Загрижувачки бројки на Државниот завод за статистика за бројот на починати лица во првиот квартал од 2021 година. Дури 6.925 лица починале во периодот јануари-март 2021 година, што претставува зголемување од 35,8 отсто во споредба со истиот период од претходната година. „Природниот прираст е негативен и изнесува - 3 029, што значи бројот на живородените деца е помал од бројот...

ДЗС: Ковид пандемијата го зголеми бројот на починати за 89,1 отсто во четвртото тримесечје, починале 9.465 лица

Бројот на умрените лица во четвртото тримесечје од 2020 година бележи зголемување од 89,1 отсто во споредба со истото тримесечје од 2019 година. Починале 9.465 лицa, од кои 12 биле доенчиња, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС), објаснувајќи дека бројките се последица на пандемијатa со ковид-19 и задоцнувањето на извештаите од одделни матични подрачја од претходните квартали. Од оваа вкупна...

Корона вирусот негативно влијае врз природниот прираст во земјава

Намалување на бројот на живородени деца, а зголемување на бројот на починати има во второто тримесечје од годинава, кога се разгоре кризата предизвикана од корона вирусот. Според новите податоци на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во второто тримесечје од 2020 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 6,5 отсто и изнесува...

ДЗС: Негативниот природен прираст на населението лани изнесувал минус 601

Природниот прираст на населението во државава минатата година е негативен, минус  601, односно за толку имало повеќе починати лица отколку родени. Во градските подрачја негативниот природен прираст изнесувал минус 1.059 лица, наспроти позитивниот во селските, плус 458 лица. Во шест региони во државава имало појава на негативен природен прираст, и тоа во: Вардарскиот, Источниот, Југозападниот, Југоисточниот, Пелагонискиот и Североисточниот...

Природниот прираст во Македонија повторно во негатива

Високата невработеност, сѐ подоцното стапување во брак, зголемувањето на старосната граница за раѓање како и континуираното иселување на младите се едни од главните причини што во Македонија населението старее, односно од година во година опаѓа природниот прираст. Според последните податоци на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во четвртото тримесечје од 2019 година, во споредба со истиот период...

Опаѓа бројот на новороденчиња – во вториот квартал за 10,6 отсто помалку од лани

Продолжува трендот на намалување на бројот на родени деца во земјава, кој се јавува паралелно со порастот на бројката на починати лица. Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородени деца во второто тримесечје од годинава изнесувал 4.693, што претставува намалување од 10,6 отсто во однос на истиот период од претходната година. Статистичарите пресметале дека паралелно се зголемува...

(ВИДЕО) Денот на Општина Тетово се одбележа со отпадоци и со депонии

Денес се одбележа денот на Општина Тетово, а повеќе од една недела градот се гуши во отпадоци и депонии расфрлани насекаде. Решение за овој проблем немаат ниту општинските власти,...