fbpx
Таг: примарна здравствена заштита

таг: примарна здравствена заштита

Матичните лекари нема само да препраќаат пациенти на специјалист, ќе препишуваат и терапии

Започнавме реформска мерка со која овозможуваме матичните лекари да препишуваат хронична терапија за своите пациенти и со ова постигнуваме суштински промени и унапредувања за пациентите и за здравствените работници. Oва денеска го истакна министерот за здравство Фатмир Меџити, на денешната посета на ординацијата на д-р Марта Тунџева, која е долгогодишен матичен лекар. Посетата се случува на стартот на праксата -...

Терапија за астма, дијабетес и притисок ќе препишува матичен лекар

Нема да има потреба од закажување на специјалист само за да се препише терапија. Променет е режимот на препишување лекови, па матичните лекари ќе препишуваат повеќе лекови за контрола на крвниот притисок, дијабетес, астма и хипотироидизам. Ова денеска го истакна д-р Злате Мехмедовиќ, координатор на реформите за примарна здравствена заштита. Тој заедно со министерот за здравство Фатмир Меџити, ги претставија...

Од 1 јануари поголем капитационен бод за матичните лекари

Од 1 јануари ќе се зголеми вредноста на капитациониот бод за избраните лекари по општа медицина и гинекологија од 63 на 75 денари, а за избраните лекари стоматолози, капитациониот бод се зголемува од 48 на 61 денар по осигурено лице. Ова го соопштија попладнево од Фондот за здравствено осигурување. Одлуката доаѓа после разговорите и преговорите со претставници на Лекарската...

Израелскиот претседател чекал 40 минути во авионот во Париз поради „безбедносна загриженост““

На израелскиот претседател Исак Херцог и на неговата делегација им било дозволено да излезат од авионот на парискиот аеродром дури откако поминале 40 минути во авионот „поради безбедносна загриженост“,...