fbpx
Таг: јавна дебата

таг: јавна дебата

Предложени зелени амандмани за подобрување на урбаното зеленило и планирање во Скопје

На денешната јавна расправа што се одржа во Советот на град Скопје беа презентирани сет од предлог-законските измени за урбано зеленило, за урбанистичко планирање и за градење со соодветните правилници. Лилјана Поповска од Зелениот институт рече дека предложените измени биле развиени преку заеднички напор во кој биле вклучени различни засегнати страни како што се Министерството за животна средина и просторно...

ДЕБАТА: Проблемот со корупцијата во високото образование потекнува од недостатокот на истражувања за неа

Денеска се одржа првата од серијата онлајн тематски дебати за подигање на свеста за важноста од етичко однесување и за достапните алатки за спречување и пријавување на корупција на тема „Интегритет во високото образование - Поттикнување на борбата против корупцијата“ организирана од Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК). Дебатата беше модерирана од страна на Билјана Ивановска, претседателка на ДКСК, а...

ДЕБАТА: Државата е должна да обезбеди здрава животна средина за граѓаните

Да се намали аерозагадувањето, да постои интегриран систем за управување со отпадот и ригорозна контрола врз индустријата, да се подобри квалитетот на водите, заштитата на шумите и биодиверзитетот, да се создадат одржливи системи за производство на храна и да се преземе поголема климатска акција. Ова се само мал дел од заклучоците на денешната јавна дискусија на претставниците на граѓански организации,...

ДЕБАТА: Недостасуваат програми и информативни содржини значајни за младите

Денеска се одржа јавната онлајн дебата на тема: „Колку медиумите ги задоволуваат потребите за информирање на младите?“, на која се разговараше околу моменталната состојба во медиумите и нивната посветеност за креирање на програми и вести за млади, како и за тоа колкава е довербата на младите во медиумите. Денешната дебата ја отвори амбасадорката на Обединетото Кралство Рејчел Галовеј која посочи...

Дебата на Антикорупциска: Новиот закон за дивоградбите е спорен од многу аспекти

Многу неодговорени прашања остануваат отворени, поради што Владата треба да го повлече новиот закон за дивоградби, којшто од претседателот Стево Пендаровски не беше потпишан и тој со забелешки го врати во Собранието на РСМ. Експерти, претставници на невладини организации и еколошки здруженија и претставници на надлежни институции излегоа со свои ставови на денешната јавна дебата „Уредување на правниот статус...

На Светскиот ден на детето, побарани промени за подобро образование и поквалитетна настава

Младите од Република Северна Македонија сакаат промени во образованието, квалитетна настава, премостување на дигиталниот јаз, прекинување на врсничкото насилство, вештини за учење, инклузивно образование и друго. Тоа беа дел од темите кои ги посочија денеска во Владата шест млади претставници по повод „Светскиот ден на детето“, 20 ноември. Тие учествуваа на средбата на високо ниво: „За децата, со децата“,...

Министерство за здравство ја испитува можноста за приватизација на Брзата помош

Министерството за здравство со физибилити студијата ќе ја испитува можноста за правење на јавно-приватно партнерство за услугите „Брза помош“ и „Домашна посета“. „Тендерот кој е распишан од страна на Министерството за здравство е отворен на 3 ноември и прибирањето на понудите трае до 14 ноември. Оваа набавка се однесува на прибирање понуда за изработка на физибилити студија и анализа на можности и капацитети...

Јавна дебата: Власта за бенефитите, екологистите за штетите од гасоводот на Водно

Веројатно не е најдобрата можна траса за изведување на гасоводот, но сепак сметаме дека кога ќе се земат предвид сите околности, сите мерки кои се преземаат за да бидат минимизирани штетите по шумскиот фонд на Водно, како и огромната материјална штета која би била предизвикана од промената на трасата, таа е далеку подобар избор од сите алтернативни траси на...

Манчевски: Електронскиот регистар на население нема да го замени пописот

Електронскиот регистар за население треба да биде чекор кон дигитализација на услугите за граѓаните и воопшто не е предвиден да го замени пописот на население, кој ќе го спроведува Државниот завод за статистика, нагласи министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на денешната прва јавна дебата за Предлог-законот за централен регистар на население и Предлог-законот за електронско управување...

Владата е изненадена од Насер Селмани, тој чека конкретни чекори, а не само ветувања

Владата на Република Македонија во соопштение изрази изненадување што претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, денеска ја критикуваше, велејќи дека кај актуелната влада има тенденции што потсетуваат на однесувањето на претходни влади. Имено, одговарајќи на новинарско прашање за денешната изјава на министерот Дамјан Манчевски на конференцијата „Е-општество“ на „Метаморфозис“, кој рече дека Владата не смее да биде моторот на реформите во...

Музика и омраза: Како една песна предизвика етнички тензии на студентска забава во Скопје

Студентска забава во Скопје пролетва доби неочекуван пресврт кога пуштањето на албанска песна при крајот на настанот предизвика полемики и говор на омраза на социјалните мрежи. И покрај инклузивниот...