fbpx
Таг: информации од јавен карактер

таг: информации од јавен карактер

Проактивна транспарентност на институциите за поефикасно користење на информации од јавен карактер

Во земјава има недостиг од 536 пожарникари, а имаме 200 пожарникарски возила од кои повеќето се постари од 18 години. Имаме вкупно 183 возила за брза помош од кои 77 отсто се добиени како донација. Овие податоци се добиени преку правото на пристап до инфомации од јавен карактер, а беа посочени на јавната дебата „Ефикасно користење на правото на...

По вестa на Порталб, Универзитетот во Тетово го објави статутот на веб-страницата

Без да поминат ниту 24 часа од објавувањето на веста во Порталб за одлуката на Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер дека Универзитетот во Тетово постапил спротивно законот со тоа што не одговорил на нашето барање, УТ го објави својот статут на веб-страницата, пишува Порталб.мк Многу важниот документ на Универзитетот во Тетово до вчера не беше објавен...

Агенцијата за слободен пристап до информации ги реши заостанатите предмети од 2018 и 2019 година

Во двомесечниот период од нејзиното основање на 26 декември 2019 година, Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер приоритет во работењето стави на решавањето на заостанатите предмети од 2018 и 2019 година. Станува збор за поплаки кои стоеле во фиоки, како резултат на нефункционирањето на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен...

Вклучувањето на политичките партии ја отвора можноста за менување на Законот за информации од јавен карактер

Одложувањето на изборот на директор на Агенцијата за информации од јавен карактер, според новинарите и експертите за транспарентност, ја отвора можноста за менување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Ова се случува поради тоа што со стапување во сила на овој закон, политичките партии ќе бидат исто така обврзани да објавуваат информации во случај граѓаните,...

Политиката го кочи спроведувањето на новиот Закон за пристап до информации

Заедно со државниот ревизор, заложник на политичките договарања е и изборот на директор на Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер. Новиот закон ќе стапи на сила на 30 ноември, со што ќе престане да функционира Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, пишува „Порталб.мк“. Важноста на изборот на директор и функционирањето...

Општина Тетово една година не одговара на „Мајка и дете” за Локалниот акциски еколошки план

Невладината организација „Мајка и дете“ преку правото овозможено со Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, речиси цела година бара од Општина Тетово увид во Локалниот акциски еколошки план (ЛЕАП) на општината. Но и покрај ветувањето на градоначалничката Теута Арифи дека ќе биде транспарентна, општината испратила само површен одговор а не тоа што е побарано од невладината...

Повик за предлози и сугестии за новиот Закон за слободен пристап до информации

Министерството за правда заедно со Министерството за информатичко општество и администрација и министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски ги повика граѓаните, граѓанските организации, медиумите, институциите и сите засегнати страни да даваат предлози и сугестии за предлог законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, кој во моментов се пишува. Предлозите треба да ги содржат...

Дојава за бомба во две основни училишта во Скопје, учениците евакуирани

Покрај дојавите за бомба во осум средни скопки училишта, денеска за прв пат откако се испраќаат серија лажни закани, порака за поставен експлозив стигна и во основните училишта „Петар...