fbpx
Таг: глоби

таг: глоби

Вистиномер: Задолжителната вакцинација во пракса може да се оддолжи, но не и да не се прими

Мал процент на родители, кои не сакаат да ги вакцинираат своите деца, законски подлежат на постојани казни, т.е. ги плаќаат глобите за секоја одделна вакцина која нивното дете нема да ја прими, а е задолжителна. Овие родители се соочуваат и со уште едед друг дел од законот, кој пропишува дека за прием во градинка или училиште децата треба да...

Инспекторите ќе може на лице место да ги затвораат правните субјекти и да изречат казна до 30.000 евра

Со нови законски измени, отсега државните инспектори ќе може на лице место да изрекуваат решение за забрана на работа на правен субјект од 10 до 30 дена или пак да изречат парична казна доколку истиот не ги почитува протоколите за заштита од ковид-19. Ова го најави вицепремиерот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо...

Глоби до 10.000 евра во новиот закон за спречување и заштита од дискриминација

Владата до Собранието го испрати новиот предлог-закон за спречување и заштита од дискриминација, кој што има за цел подобрување на законската регулатива и нејзино усогласување со правото на Европската Унија и меѓународните стандарди во однос на заштитата од дискриминација. „Со новиот текст на законот се очекува да се обезбеди поефикасна заштита од дискриминација при имплементацијата на законот. Во новиот текст...

За поминување на црвено 250 евра, повеќето глоби за 50 евра помали

Предлог-законот за безбедност во патиштата, кој предвидува намалување на глобите за сообраќајните прекршоци го помина првото читање во Собрание и се очекува да биде донесен пред прогласување на парламентарните избори, пишува „Порталб.мк“. Граѓаните сè уште плаќаат казни според старата тарифа за сторените прекршоци во сообраќајот, иако законот е во Собрание и се чека да биде донесен. Новите законски измени предвидуваат намалување...

Бугарски медиум ги „помеша брзините“ – Македонија не ги зголеми сообраќајните казни

Пишувајќи за зголемувањето на сообраќајните казни во Бугарија, кое треба да се случи на 21 јануари, бугарската агенција „Блиц“, во рубриката за автомобилизам, пласираше една дезинформација за Македонија. Имено, изнесувајќи ги износите за новите сообраќајни казни што ќе се изрекуваат во Бугарија за неполни две седмици, „Блиц“ пишува дека казните во текот на летото се зголемиле „во Грција, Северна Македонија,...

ДКСК ќе ги глоби функционерите кои нема да и достават податоци за избраните и именувани лица

Фото: Борче Поповски
Глоба од 300 до 500 евра им се заканува на одговорните лица во државните институции кои на Државната комисија за спречување на корупцијата нема да и достават податоци за избрани и именувани лица, за кои се надлежни. По неколку неуспешни обиди да ги поттикне институциите да и достават податоци неопходни за регистарот на избрани и именувани лица, ДКСК со...

Со помали глоби „поуспешно“ против корупцијата

Целосно новиот главен антикорупциски закон, и покрај значителните измени на подобро во однос на досегашниот, е со вградени фалинки добиени при последната амандманска расправа, особено во делот политички партии и незаконско финансирање. Зачудува и генерално намалената прекршочна политика, со значително помали суми за прекршоци од овој закон, пишува „Вистиномер“. Собранието на Република Македонија на 17.01.2019 година со 81 глас за...

Во буџетот се предвидени повеќе приходи од глоби, а се најавува намалување на казните

Во предлог-буџетот за 2019 година се предвидува од глоби, судски и административни такси за граѓаните и компаниите во државната каса да се слеат 2.092.032.000 денари или 34 милиони евра, што е зголемување во однос на годинава кога во буџетот за оваа ставка биле предвидени 2.000.000.000 денари или 32,5 милиони евра. Владата проектира зголемување на овие приходи, а истовремено најави дека...

Владата подготвена да ги избрише глобите за медиумите и да го зголеми буџетот за МРТ

Целта на Владата е да создаде простор и механизми со кои медиумите ќе можат да се саморегулираат, оти таа не треба да биде авторот на реформите на медиумите, рече министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на денешната дебата за предлог-законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, која Владата ја организираше како продолжение на досегашната расправа со медиумите и...

Според КЗ: Затвор од најмалку 4 години и високи глоби за затајување данок

Специјалното јавно обвинителство денеска отвори четири нови истраги - „Табла“, „Тристa“, „Тотал“ и „Тифани“, од кои во последните две, осомничените физички лица се товарат за кривичното дело затајување данок. Според Кривичниот законик (КЗ) за ова дело е предвидена затворска казна од шест месеци до пет години и парична казна, а ако затаениот износ е значителен, сторителот ќе се казни со...

Ако не сте добиле К15, пријавете во Државниот инспекторат за труд!

Два дена поминаа по рокот до кога приватните компании имаа обврска да им исплатат регрес за годишен одмор на своите вработени. Некои К15 исплатиле во текот на минатата година, но многумина чекаа да чукне и последниот час од годината. Имаше и такви фирми кои им ја намалуваа платата на вработените за декември, за да им исплатат регрес. Од Државниот нспекторат...

Уште оваа сезона казни од 15 евра за неносење зимска опрема, догодина двојно

Од изминатиот викенд, граѓаните мораат задолжително да носат зимска опрема во својот автомобил и  да имаат зимски гуми, во спротивно можат да заработат казна од 15 евра. Уште оваа сезона грѓаните ќе можат да се извлечат само со 15 евра глоба за неносење зимска опрема, затоа што со усвојувањето на новиот Закон за безбедност  на сообраќајот и патиштата ова...

Метаморфозис се приклучува на осудите на физичкиот напад над новинарката на хрватски Фактограф

Фондацијата Метаморфозис, како членка на Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN), и на Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) се приклучува на осудите на нападот на новинарката...